Política

PRÒXIM ORIENT

Hamàs anuncia la mort del seu líder Haniyeh en un atac a l’Iran que atribueix a Israel

El grup palestí i Teheran prometen venjança mentre el govern israelià guarda silenci

El grup islamista palestí Hamàs ha confirmat aquest dimecres la mort del líder del seu buró polític, Ismail Haniyeh, en un atac que ha atribuït als israelians a Teheran, on es trobava de visita oficial amb motiu de la investidura del nou president de l’Iran, Masoud Pezeshkian.

La Guàrdia Revolucionària iraniana ha confirmat la notícia. De moment, però, Israel guarda silenci, l’endemà que confirmés un bombardeig mortal a Beirut contra el comandant de Hezbol·là Fuad Shukr, en represàlia per l’atac de dissabte contra una localitat dels Alts del Golan en què van morir dotze menors. Shukr era “el cap militar de més alt rang” de la milícia libanesa i assessor pròxim del líder del grup, Hassan Nasral·lah.

El president de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, i el secretari del Comitè Executiu de l’organització per a l’Alliberament de Palestina (OAP), Hussein al Sheikh, han condemnat la mort de Haniyeh, mentre que Hamàs ha promès que l’atac “no quedarà impune”. L’assassinat “situa la guerra a un altre nivell i tindrà enormes conseqüències per a tota la regió”, han declarat en un comunicat les Brigades Ezzedine Al-Qassam, branca armada de Hamàs. Des de Teheran, el líder suprem de la República islàmica, l’aiatol·là Ali Khamenei, ha proclamat que l’Iran té “el deure de venjar” la mort de Haniyeh.

“La guerra no és inevitable”

Per la seva banda, el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, ha assegurat que el seu país no tenia constància d’aquest atac ni hi està implicat, mentre el cap del Pentàgon, Lloyd Austin, advertia des de Filipines que l’escalada del conflicte a l’Orient Mitjà “no és inevitable” encara que, hi ha afegit, “hi ha marge per a la diplomàcia”. La Comissió Europea ha recordat el rebuig de la UE a les execucions extrajudicials i el seu respecte a l’Estat de dret.

Haniyeh ha estat abatut la nit de dimarts a dimecres –juntament amb un guardaespatlles– per un míssil teledirigit a la seva residència a Teheran. Els funerals tindran lloc aquest dijous a la capital iraniana, i la sepultura, a la de Qatar, on residia els darrers anys.

Haniyeh, nascut al camp de refugiats d’Al Shati, a la franja de Gaza ocupada per Egipte, el 1962, va encapçalar la llista de Hamàs a les eleccions legislatives del 2006, i es va convertir en el primer ministre palestí en un govern d’unitat nacional amb el secular Fatah del president Mahmud Abbas, però les històriques desavinences entre totes dues formacions van acabar amb l’expulsió de la franja i la presa del poder per la força dels islamistes en l’enclavament, governat de facto per ells des del 2007. Haniyeh va ser líder de Hamàs a Gaza des del 2006 fins el febrer del 2017, quan va ser rellevat per Yahya Sinwar, considerat el cervell dels atacs del 7 d’octubre contra Israel i autèntic poder del grup. Des del maig del 2017, era president del buró polític de Hamàs, en substitució de Khaled Meixal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.