Política

política

Junqueras evita posicionar-se sobre el preacord, que una vintena d’alcaldes avalen

Un conseller demana que surti el nom d’Illa a la pregunta

L’expresident d’ERC Oriol Junqueras ha evitat posicionar-se sobre el preacord que la direcció del seu partit ha aconseguit amb el PSC per investir Salvador Illa. El líder republicà ha admès “entendre” els “dubtes” de la militància cap al grau de compromís de els socialistes amb allò signat. Després de dies de silenci en què no havia donat pistes sobre la seva opinió sobre el preacord entre ERC i PSC, Junqueras ha publicat dos missatges a X, en els que no desvetlla què votarà divendres a la consulta interna, en què les bases republicanes decidiran si avalen o no la investidura d’Illa.

Després de mostrar “tot el respecte per la feina feta per l’equip negociador encapçalat per Marta Rovira i pel contingut del preacord” segellat amb el PSC, Junqueras es limita a diu “entendre els dubtes” expressats per molts militants i suggereix que, en cas que guanyi el ’sí’ a la consulta de divendres, ERC condicioni l’estabilitat dels governs de Pedro Sánchez i Salvador Illa al compliment dels compromisos recollits al document pactat. “En cas que la militància accepti l’acord d’investidura proposat per l’executiva, el suport eventual al Govern de l’Estat i al Govern de la Generalitat per part d’ERC s’haurà d’anar validant amb el desplegament de l’acord i retirar-se explícitament en cas d’incompliment”, ha raonat.

Si que s’han posicionat ja en favor del preacord una vintena d’alcaldes d’ERC. Els batlles de Sitges, Manresa, Sant Andreu de la Barca, Palamós, Tàrrega, Salt, Amposta, el Masnou, Moià, Cardona o Flix, per exemple, han subscrit un article publicat a Nació Digital. Més d’una vintena d’alcaldes considera que “els termes de l’acord representen un avenç nacional i social molt important: el reconeixement del conflicte polític, el canvi de model de finançament cap a la sobirania fiscal i el concert econòmic, la defensa de la llengua catalana i les seleccions nacionals, així com la continuïtat de les polítiques públiques que representen un avenç social important endegades pel Govern d’ERC”, asseguren en l’article.

Per altra band, un conseller nacional d’ERC ha presentat una queixa a la Comissió de Garanties del partit contra la pregunta que es farà a la consulta sobre l’acord d’investidura. Joan Puig ha registrat un escrit de queixa per impugnar la pregunta i reformular-la. Concretament, el que demana és que a la frase s’hi inclogui el nom del candidat a la investidura, Salvador Illa. Ara per ara, els republicans tenen previst preguntar a la militància si estan d’acord que ERC “voti a favor de la investidura del candidat socialista a canvi de la sobirania fiscal, la promoció i protecció de la llengua catalana, la Convenció Nacional per a la resolució del conflicte polític i la resta de mesures acordades”, sense explicitar el nom d’Illa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia