Política

estat espanyol

El CGPJ no aconsegueix trencar l’empat per a elegir al seu president

Després de quedar només dos candidats, dilluns es tornaran a votar els 7 candidats

El CGPJ ha posposat aquest dimecres al dilluns 5 d’agost el ple per a elegir al president d’aquest òrgan i del Tribunal Suprem després que després de gairebé una desena de votacions cap dels set candidats proposats hagi aconseguit la majoria i no s’hagi trencat l’empat entre els dos que més suports han obtingut.

Tradicionalment, el nom del president formava part del pacte entre els dos grans partits, però en aquesta ocasió totes dues formacions van decidir que, com estableix la llei, la seva elecció quedés en mans dels nous vocals, la qual cosa ha generat aquesta situació de bloqueig en un CGPJ que va tirar a caminar la setmana passada després d’haver trigat més de cinc anys a ser renovat per falta d’acord entre PP i PSOE.

Davant aquest nou escull, els vocals han acordat que el ple del CGPJ es torni a reunir el dilluns i reiniciar el procés d’elecció amb els set candidats proposats en la sessió constitutiva del seu vuitè mandat, celebrada el passat 25 de juliol, han informat fonts de l’òrgan de govern dels jutges.

La vuitena votació per a nomenar president finalitzava aquest matí de nou en empat entre els candidats del sector progressista Pablo Lucas i Pilar Teso, els que van quedar ahir com a finalistes en concitar més suports, amb 10 vots cadascun d’entre els vint vocals –deu nomenats a proposta del PP i deu del PSOE–.

Després de celebrar la tercera i última votació entre aquests dos candidats, que tornava a finalitzar en empat, els vocals han acordat suspendre la sessió i reprendre-la dilluns que ve.

Es tornaran a votar els 7 candidats

Com que no han aconseguit ni Teso ni Lucas els tres cinquens exigits per la llei –dotze vots–, els vocals tornaran a votar de nou tant a aquests dos candidats com als altres cinc que es van anar descartant en les successives votacions del dimarts: Esperanza Córdoba, Antonio del Moral, Ana Ferrer, Ángeles Huet i Carmen Lamela.

Dels set magistrats proposats, tots ells de diferents sales del Suprem, Lucas, Ferrer i Teso són considerats progressistes i Del Moral, Huet, Lamela i Córdoba de caràcter més conservador.

Fonts del Consell han explicat que si bé la llei diu que s’ha de convocar el ple per a elegir al president entre 3 i 7 dies de la sessió constitutiva, que es retardi al dilluns no implica sortir-se d’aquest termini perquè es tractaria del mateix ple, que s’ha suspès ja dues vegades i es reprèn el dilluns.

En cas de persistir l’estancament per a elegir al president, no hi hauria la possibilitat de presentar nous candidats perquè la llei també estableix que els candidats es presenten en el ple de constitució del Consell General del Poder Judicial.

La reforma que van pactar PP i PSOE exigeix majoria reforçada de 3/5 no sols per a l’elecció del president, també per a altres decisions del CGPJ, inclosa l’aprovació de l’informe en el qual ha de plasmar una proposta que reformi el sistema d’elecció dels vocals que integren aquest òrgan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
itàlia

Venècia limita els grups de turistes amb guia a 25 persones i prohibeix l’ús d’altaveus

barcelona
àfrica

Angola anuncia un alto el foc en el conflicte entre l’M23 i l’Exèrcit de la RD Congo

barcelona
estat espanyol

El CGPJ no aconsegueix trencar l’empat per a elegir al seu president

barcelona
REGNE UNIT

Starmer carrega contra l’atac a la mesquita en la vetlla de les nenes de Southport

BARCELONA
unió europea

La inflació en l’eurozona va repuntar al 2,6% al juliol

barcelona
europa

Alemanya acusa a la Xina d’un greu ciberatac en 2021 contra una institució estatal

barcelona
estats units

Harris farà el primer míting amb el seu vicepresident el dimarts

barcelona
guerra a europa

Ucraïna repel·leix amb èxit l’atac més gran amb drons contra Kíiv enguany

barcelona
política

Junqueras evita posicionar-se sobre el preacord, que una vintena d’alcaldes avalen

barcelona