Política

Endesa detecta 1.549 casos de frau elèctric en sis mesos a la demarcació

E-distribución, la filial de xarxes d’Endesa, va desconnectar de la xarxa elèctrica gironina 118 connexions il·legals que alimentaven plantacions de marihuana en el primer semestre de l’any. “Aquesta xifra posa de manifest la magnitud d’un problema persistent que amenaça la seguretat física dels veïns i la qualitat de subministrament en zones amb alta concentració de frau”, manifesten des d’Endesa a través d’un comunicat. En els darrers anys s’han registrat nombrosos casos d’incendis i electrocucions vinculats a la manipulació de les instal·lacions elèctriques.

En els sis primers mesos d’aquest any, la distribució a Girona va detectar 1.549 casos de frau elèctric, xifra que suposa un increment del 67% respecte al mateix període del 2023. Aquesta dada suposa que el 50% de l’energia defraudada a la demarcació de Girona durant aquest període està associada a les plantacions de marihuana, que equivalen a 20,5 milions de KWh, o el que és el mateix, el consum anual de les llars d’un municipi com Palafrugell.

A tot Catalunya, la xifra de fraus detectats de gener a juny ascendeix fins als 11.170, quasi un 30% més que en el mateix període de l’any passat. D’entre tots ells, l’energia defraudada associada al cànnabis suposa un 42%. I encara una xifra més, les connexions il·legals vinculades a plantacions de marihuana arreu de les comarques catalanes representen el 60% de tot l’Estat, cosa que fa que el Catalunya encapçali el frau elèctric per marihuana.

Les instal·lacions per al cultiu de marihuana a l’interior d’edificis, les conegudes com plantacions indoor, han crescut de manera molt significativa en els darrers anys. Les dades de les forces de seguretat indiquen que són més difícils de detectar i tenen major rendiment que les plantacions a cel obert, i que produeixen entre quatre i sis collites anuals. Aquests dos factors són clau per explicar la importància de les plantacions d’interior en el cultiu de la marihuana a Espanya que segons el European Drug Report 2024, va acaparar el 81% de las plantes de marihuana requisades a la Unió Europea l’any 2022.

Els sistemes d’il·luminació i ventilació utilitzats per accelerar el creixement de les plantes funcionen 24 hores al dia mitjançant connexions il·legals que causen estralls a la xarxa elèctrica. La sobrecàrrega de potència activa les proteccions dels centres de transformació i això provoca interrupcions de subministrament que afecten als veïns de la zona. El consum d’electricitat és tan alt i la manipulació de les instal·lacions tan devastadora que s’arriben a originar incendis en línies subterrànies i en els centres de transformació fins al punt que s’han registrat pics de 15 fusibles fosos al dia en un mateix centre de transformació.

Aquestes connexions il·legals provoquen incendis en les instal·lacions generals però també en els edificis i habitatges on s’ubiquen les plantacions i originen greus riscos tan per les persones que manipulen les instal·lacions com pels veïns de l’entorn que pateixen, a més, problemes en el seu subministrament.

En alguns punts de la xarxa gestionada per e-distribución s’ha incrementat la potència per intentar evitar les interrupcions en el subministrament als veïns, però, tot i que la potència instal·lada multiplica fins a dotze vegades el que seria necessari en funció del nombre d’habitatges, les incidències es mantenen i això evidencia l’alt volum de connexions il·legals a la xarxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.