Política

tribunals

Marchena, Lamela i tres jutges més eviten decidir l’amnistia per a Serret i Simó

Els advocats van demanar apartar-los per la seva imparcialitat

El Suprem no ha atorgat encara cap amnistia

Manuel Marchena, Carmen Lamela, i tres magistrats més del Tribunal suprem (TS), no decidiran l’aplicació de l’amnistia a les conselleres Meritxell Serret i Anna Simó, després de la recusació que van sol·licitar les seves defenses. El president de la sala penal TS Marchena, ha acceptat abstenir-se de la revisió de l’aplicació de l’amnistia a les conselleres d’Acció Exterior i Unió Europea i Educació per les causes de l’1-O, segons ha informat ERC. Els advocats de Simó i Serret van recusar diversos jutges més, els quals han acceptat també apartar-se dels casos. Són els magistrats Carmen Lamela, Andrés Martínez Arrieta, Antonio del Moral i Leopoldo Puente Segura.

Les republicanes van acusar els magistrats “de falta d’imparcialitat” a causa de les seves “intervencions jurisdiccionals prèvies”. La majoria va formar part del tribunal que va jutjar els líders independentistes catalans, i que va condemnar a elevades penes de presó pels delictes de sedició i malversació. Així com la magistrada Lamela va iniciar la investigació de l’1-O a l’Audiència Nacional, que després va acabar assumint el Suprem. Tot i que els magistrats asseguren que no hi ha motius per apartar-se, creuen que pot causar “temor d’imparcialitat” la seva participació.

A Serret se li hauria d’aplicar l’oblit penal en la causa pel referèndum de l’1-O, perquè va ser membre de l’executiu de Carles Puigdemont, que va impulsar-lo, mentre que Simó va ser condemnada per desobediència per haver format part de la Mesa del Parlament la tardor del 2017, que va permetre tramitar les diferents lleis per celebrar el referèndum i l’eventual desconnexió. Quan es constitueixi una nova Sala es reprendrà la deliberació.

El Suprem no ha aplicat l’amnistia a cap polític ni a activista condemnat. La sala penal, presidida per Manuel Marchena, va resoldre que no amnistiava als càrrecs del Govern que va condemnar per malversació de fons l’1-O perquè sosté que es van enriquir personalment amb aquestes despeses, tot i que era per organitzar el Referèndum. Els advocats d’Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa, van presentar recursos contra aquesta resolució, ja que implica que se’ls mantingui la inhabilitació a càrrec públic fins al 2030 i el 2031. El tribunal no ha contestat el recurs. Tampoc no ha retirat l’ordre de detenció a l’Estat sore Carles Puigdemont, Lluís Puig i Toni Comín.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lluís Llach
President de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC)

“L’independentisme institucional, tot, s’ha de renovar o canviar”

Barcelona
Girona inicia un nou curs
opinió

Girona inicia un nou curs

Alcalde de Girona
Europa

El Regne Unit i Irlanda celebraran una cimera anual de comerç i cooperació

Barcelona
Estat francès

Milers de manifestants protesten contra el “cop de força de Macron

Barcelona
Pròxim Orient

L’activista nord-americana va morir per la bala d’un “franctirador israelià”

Barcelona
Estats Units

L’exvicepresident Dick Cheney confirma que no votarà per Trump

Barcelona
Estat espanyol

Sánchez defensa un finançament federal davant els barons del PSOE

Barcelona
política

Llach: “Aquest Onze de Setembre hi tornarem a ser”

barcelona
POLÍTICA

Alfred Bosch impulsa la tercera candidatura per liderar ERC

BARCELONA