Política

TURQUIA

Els EUA i els seus aliats intercanvien amb Rússia 26 presoners a Ankara, segons la premsa turca

Moscou posa en llibertat els estatunidencs Evan Gershkovich i Paul Whelan

Els Estats Units i els seus aliats han intercanviat amb Rússia un total de 26 presoners en l’aeroport d’Ankara, sota la coordinació dels serveis secrets turcs (MIT), assegura aquest dijous la cadena turca NTV.

“Avui s’ha dut a terme una operació d’intercanvi coordinada per la nostra organització, que ha jugat un important rol de mediació en aquesta operació, la més àmplia dels últims temps”, cita NTV un comunicat del MIT.

Segons la citada emissora, es tracta de 26 persones, entre ells militars i periodistes, procedents de set països, que van ser enviats amb avió a Ankara per a ser intercanviades.

Entre els presoners alliberats es troben els estatunidencs Evan Gershkovich i Paul Whelan, segons han confirmat diversos mitjans estatunidencs.

Gershkovich és un periodista del Wall Street Journal acusat d’espionatge i detingut per les autoritats russes el març de 2023 i recentment condemnat a 16 anys de presó, mentre que Whelan és un exmarine detingut des de 2018 i condemnat per espionatge en 2020 a altres 16 anys de presó.

Funcionaris estatunidencs han confirmat que l’intercanvi està en marxa i implica presoners de diverses nacionalitats.

Aquest dimecres el portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, John Kirby, va assegurar que per al president estatunidenc, Joe Biden, era prioritari aconseguir l’alliberament de tots dos estatunidencs, que Washington ha reiterat que van ser injustament condemnats.

Segons la CBS, el gran intercanvi de presoners inclou la periodista russa-estatunidenca Alsu Kurmasheva, que treballa per a Radio Free Europe i porta detinguda des de l’any passat.

El mateix mitjà ha indicat que almenys 12 presoners polítics detinguts a Rússia podrien ser alliberats avui a Alemanya, mentre que 8 russos tenen previst ser alliberats i tornar a Rússia, inclosos diversos sospitosos d’espionatge a Occident.

Entre els ciutadans russos alliberats estaria Vadim Krasikov, condemnat a cadena perpètua per l’assassinat d’un txetxè a Alemanya i que les autoritats germàniques creuen que pertanyia a l’FSB i que complia ordres de Moscou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia