Política

Polònia

El periodista Pablo González, alliberat en un intercanvi de presoners entre Polònia i Rússia

L’informador basc portava més de dos anys i mig a la presó acusat d’espionatge per la les autoritats de Moscou

El periodista basc Pablo González, empresonat des de fa més de dos anys i cinc mesos a Polònia acusat d’espionatge, ha estat alliberat i traslladat a Rússia, on va néixer, en un intercanvi de presoners entre aquest país i els Estats Units i els seus aliats, segons un comunicat remès aquest dijous a Efe pel seu advocat a l’estat espanyol.

El periodista ha estat excarcerat aquest dijous després de ser inclòs en l’intercanvi de presoners que han acordat els EUA i els seus aliats europeus amb Rússia, i que ha suposat també la posada en llibertat del Evan Gershkovich, el corresponsal a Moscou de The Wall Street Journal condemnat el mes passat a 16 anys de presó per un tribunal rus.

En aquest cas, l’alliberament de González, en un intercanvi de periodistes presos entre Polònia i Rússia, ha estat “possible gràcies a intenses negociacions entre les parts implicades i a un exhaustiu treball jurídic que ha assegurat un marc legal adequat per a la seva materialització”, indica la nota enviada pel lletrat Gonzalo Boye.

I això “marca una fita significativa en favor de la llibertat de tots els periodistes que es troben en aquests moments presos en diversos països”, segons l’entorn del periodista basc.

El comunicat destaca que “les raons humanitàries han estat primordials en aquesta decisió” i valora l’“interès real” mostrat per “les autoritats russes a buscar una solució a aquesta situació, mentre que uns altres –denúncia– s’han centrat principalment a criminalitzar a Pablo González”.

“En nom de Pablo i de la seva família volem expressar el nostre agraïment a totes les persones i organitzacions, especialment Free Pablo, que han treballat incansablement per a aconseguir aquest resultat”, afegeix el comunicat.

Amb residència a Espanya i doble nacionalitat espanyola i russa, va ser detingut a la frontera de Polònia amb Ucraïna pocs dies després de començar la invasió russa d’aquest últim país, el febrer de 2022.

La seva esposa, Oihana Goiriena, va urgir repetides vegades a les autoritats poloneses perquè fixessin la data del judici i presentessin proves contra el seu marit d’espiar per a Rússia o el deixessin en llibertat.

El ministre espanyol d’Exteriors, José Manuel Albares, va assegurar en diverses ocasions que s’ocupava del cas de González i havia demanat directament al seu homòleg polonès que s’aportessin proves contra el periodista i es posés data al judici oral al més aviat possible.

Al març, el Tribunal d’Apel·lació de la ciutat polonesa de Lublín va ratificar la pròrroga de la detenció del periodista.

La llei polonesa permet decretar l’ingrés a la presó preventiva un màxim de tres mesos, però els tribunals van atendre les successives peticions de la Fiscalia d’ampliació de l’empresonament en aquest cas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia