Política

política

Les bases d’ERC decideixen si canvia el cicle

Més de 8.500 militants d’ERC estan cridats a votar avui telemàticament, entre les deu del matí i les set de la tarda, en una de les consultes internes més crucials de la seva història recent, però també de la política catalana, per decidir si tanquen definitivament el cicle del procés i n’obren un altre amb la investidura del socialista Salvador Illa com a president de la Generalitat a canvi d’avançar en el concert econòmic per a Catalunya, entre altres compromisos. El dilema és gran i el debat és viu dins de la formació. El partit calcula que més d’un miler de militants han participat els últims dies en la dotzena d’assemblees territorials que s’han convocat, a més d’altres sectorials i multitud de trobades i contactes, en què el no ha planat com una opció real. “El preacord costa de digerir”, admetia ahir a Catalunya Ràdio la secretària general d’ERC, Marta Rovira. El resultat, doncs, és del tot incert.

La direcció ho sap, i per això aquests dies la major part ha posat tota la carn a la graella per fer campanya pel sí. Ahir mateix, el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, va anunciar que votarà sí “rotundament i clara” a la proposta. “Suposa un salt endavant sense precedents cap a la sobirania fiscal, garanteix el compromís amb la llengua catalana, aprofundeix en la resolució del conflicte polític i manté polítiques republicanes transformadores”, exposava a X. Una pila de càrrecs orgànics i institucionals van fer públic també al llarg del dia el seu sí, com Marta Vilalta, Josep Maria Jové, Juli Fernàndez, Tània Verge o Najat Driouech, a més de no militants de l’entorn com Carles Campuzano o Ernest Maragall. El diputat al Congrés Francesc-Marc Álvaro també ho feia, tot i que hi afegia un matís: “Tindria més sentit entrar al govern i evitar que siguin els socialistes en solitari els que apliquin i s’apuntin un programa que, en realitat, va més enllà d’una investidura.” Qui no s’ha mullat del tot és l’expresident i candidat Oriol Junqueras, si bé Rovira va donar per fet ahir el seu suport. “Crec que és un posicionament a favor del preacord. Ell sempre ha remat per això, i el seu tuit l’interpreto claríssimament en aquest sentit”, concloïa.

Això sí, ahir tampoc va cessar el degoteig de militants que reclamen el no, com l’exconseller Alfred Bosch, l’exalcalde de Tarragona Pau Ricomà o el Col·lectiu Primer d’Octubre, entre altres. També el Jovent Republicà –les joventuts del partit que actuen com una organització autònoma amb qui ERC té un protocol de relacions– va mantenir ahir el seu rebuig, que podria complicar i molt la investidura, ja que el vot de la seva diputada Mar Besses és clau, i aquest es decidirà en un consell nacional extraordinari que es convocarà amb el resultat de la votació d’avui a la mà. “Volem continuar analitzant la situació i els escenaris polítics”, explicaven ahir fonts de la formació a l’ACN, fixant-se en el “context” actual. Així, assenyalen que l’acord és “bo”, però avisen que hi ha “desconfiança” en els socialistes, parer que resumeix moltes intervencions en les assemblees d’aquests dies, segons admetia ahir Rovira. “No contemplo que el Jovent no hi voti que sí si les bases d’ERC ho aproven”, es mostrava en tot cas convençuda, abans de reconèixer que “la digestió del preacord i la valoració política està costant” amb aquest col·lectiu, amb qui es va reunir dimecres per mirar de resoldre els dubtes plantejats. Així, els va refermar que ERC no entrarà al govern –“la nostra feina és fer oposició dura i radical al llarg de tota la legislatura”, va subratllar– i que no s’ha pactat cap càrrec en el sottogoverno. A més, va recordar que el partit té una “posició de força” tant al Congrés com al Parlament i que retirarà el suport als dos governs socialistes, i per tant propiciarà que caiguin, si no compleixen l’acord. A banda, creu que hi ha prou garanties, ja que el comitè general del PSOE també s’hi ha compromès per escrit i amb la intervenció dels mediadors internacionals, si bé admetia que ara caldrà buscar les majories al Congrés per aprovar la reforma de la Lofca que blindaria el nou model fiscal. Si no, això sí, hi ha pensades “alternatives legals” que depenen només del govern espanyol i que, si bé oferirien menys blindatge, permetrien començar a implementar la sobirania fiscal amb la recaptació de l’IRPF del 2025.

“L’alternativa és anar a una repetició electoral on l’independentisme perdi més força?”, es va preguntar també Rovira, a qui “inquieta” l’escenari d’un retorn de Carles Puigdemont, per la qual cosa va afirmar que “no s’hauria de deixar detenir”. “Quin sentit polític té que el detinguin en aquest moment? Per a què serveix la lluita que hem fet plegats a l’exili?”, plantejava. Això sí, si al final torna per a l’eventual debat d’Illa, i per tant és detingut, ERC té valorat l’escenari i preveu “diverses opcions” per reaccionar-hi, que voldria “alinear” amb “un avenç per a Catalunya”.

LA FRASE

Pot representar el progrés més gran fins ara en l’autogovern. Si el validem, però, caldrà seguir exercint la força política per aplicar-lo
Pere Aragonès
President de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Les bases d’ERC decideixen si canvia el cicle

barcelona
estats units

Trump Media cau a la borsa des que l’expresident s’enfronta amb Harris

barcelona
unió europea

La llei d’intel·ligència artificial de la UE entra en vigor

barcelona
regne unit

Starmer anuncia una nova unitat policial contra les protestes violentes

barcelona
política

Interior torna 2.600 euros a set persones multades arran de l’amnistia

barcelona
Polònia

El periodista Pablo González, alliberat en un intercanvi de presos

barcelona
TURQUIA

Els EUA i els seus aliats intercanvien 26 presoners amb Rússia

barcelona
tribunals

Marchena, Lamela i tres jutges més eviten decidir l’amnistia per a Serret i Simó

barcelona
estats units

Harris titlla de “falta de respecte” els atacs de Trump a la seva identitat racial

barcelona