Política

guerra a europa

L’OIEA alerta de problemes amb la refrigeració en la central nuclear de Zaporíjia

L’organisme internacional continua supervisant les activitats de manteniment en tota la central

L’Organisme Internacional per a l’Energia Atòmica (OIEA) ha alertat aquest divendres que el nivell de l’aigua de l’estany de refrigeració de la central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia, ocupada per forces russes, continua baixant malgrat ser “crucial per a la seguretat”, segons ha reconegut el director general de l’OIEA, Rafael Grossi.

En les últimes setmanes, els experts de l’OIEA han observat un descens continu del nivell d’aigua de l’estany de refrigeració i, si aquesta tendència persisteix, serà difícil bombar aigua des d’allí, un problema agreujat pel calorós estiu.

Després de la destrucció de la presa de Kajovka el juny del 2023, la central nuclear va excavar 11 pous d’aigua subterrània per a subministrar aproximadament 250 metres cúbics d’aigua per hora als estanys d’aspersió, suficients per a refrigerar les sis unitats del reactor en el seu estat actual de parada freda.

Durant una visita la setmana passada, l’equip de l’OIEA va constatar que els estanys d’aspersió funcionen adequadament, amb nivells d’aigua nominals. No obstant això, qualsevol problema amb el subministrament d’aigua podria obligar a utilitzar l’estany de refrigeració com a font de reserva.

“La disminució dels nivells d’aigua en l’estany de refrigeració continua sent una font potencial de preocupació. Continuarem vigilant de prop la situació per a garantir un subministrament suficient d’aigua de refrigeració en tot moment”, ha declarat Grossi.

A més de monitorar els nivells d’aigua, els experts de l’OIEA han supervisat les activitats de manteniment en tota la central.

L’equip de l’OIEA continua percebent activitat militar a diferents distàncies de la central i ha observat fum al lluny, que segons ha informat la central nuclear, va ser causat per incendis.

Grossi ha vingut proposant, de manera infructuosa, la creació d’una zona de seguretat al voltant de la central nuclear per a evitar un possible accident.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

Hezbol·là ataca el nord d’Israel en represàlia per la mort de tres paramèdics

Barcelona
Nord d'Àfrica

Tebboune és reelegit president d’Algèria amb el 94,6% dels vots

Barcelona
Política

El Col·lectiu Primer d’Octubre també presenta candidatura al congrés d’ERC

barcelona
Pròxim Orient

Tres israelians moren en un atac a un pas fronterer de Cisjordània

Barcelona
Veneçuela

L’opositor González Urrutia rep asil polític a l’Estat espanyol

Barcelona
política

El TC engega el debat de la llei d’amnistia

Barcelona
Lluís Llach
President de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC)

“L’independentisme institucional, tot, s’ha de renovar o canviar”

Barcelona
Girona inicia un nou curs
opinió

Girona inicia un nou curs

Alcalde de Girona
Europa

El Regne Unit i Irlanda celebraran una cimera anual

Barcelona