Política

política

La CUP critica el pacte d’ERC i dubta que s’apliqui el canvi de model fiscal

Estrada lamenta que l’acord per fer president Illa “no té cap garantia de compliment” i oblida el dret a l’autodeterminació

També carrega contra la “hipocresia” dels comuns, que ara han retirat el Hard Rock com a línia vermella

La CUP s’ha mostrat avui “molt escèptica” sobre el finançament singular que inclou l’acord ja segellat entre ERC i el PSC per investir Salvador Illa. La diputada Laia Estrada ha qüestionat aquest matí, en roda de premsa a la seva seu recollida per l’ACN, que es pugui aplicar el canvi de model pactat “per la poca paraula que té el PSOE i per les poques possibilitats reals que té una reforma d’aquest calibre”. Estrada, així, ha donat per fet que el Congrés impedirà el concert econòmic solidari, i ha recordat que “el PSOE ja ha dit que s’haurà de passar per un règim comú”. Segons ella, així, l’acord no permetrà que Catalunya pugui decidir quins impostos cobra, ni a qui els cobra, en quina quantitat ni com aplica la progressivitat. “No es pot parlar de sobirania fiscal ni econòmica”, ha conclòs, tot retraient als signants que plantegin una “pluja de milions”. “Ja n’hi ha prou de promeses incomplertes”, ha sentenciat.

La CUP estima en general que l’acord “no té cap garantia de compliment”, i avisa que “no depèn del poble català ni de les institucions pròpies”, ja que el Parlament “seguirà pendent del que es decideixi en un Congrés que ja ha tombat altres lleis catalanes”. “Quedem sotmesos a la pura voluntat del govern espanyol i a un poder judicial que mai falla”, ha reblat Estrada, que ha assegurat que “buscar encaixos a l’Estat no apropa Catalunya a l’independentisme”. La diputada, en aquest sentit, considera que el pacte “és l’abandonament d’ERC de l’horitzó independentista” i creu que “forma part d’una estratègia en què es vol fer veure que es poden guanyar drets socials i nacionals negociant amb l’Estat”. “Això ja s’ha demostrat que és erroni perquè ara estem pitjor”, ha conclòs, mentre ha constatat que en els últims anys ja “s’ha deixat de legislar des de Catalunya esperant que ho fes Madrid de manera menys ambiciosa i, fins i tot, negligent”. La cupaire, en aquest sentit, ha lamentat que “difícilment” es podrà bastir una estratègia conjunta “amb qui està apuntalant” el govern socialista espanyol, en referència a ERC, però en aquest cas també a Junts.

Estrada, a més, ha valorat que l’acord avalat per les bases republicanes “no resol en cap cas el conflicte com a país, ni reconeix el dret a l’autodeterminació, ni respon als principals reptes relacionats amb l’emergència climàtica, la crisi de l’habitatge o l’enfortiment dels serveis públics”. Segons ella, així, “el gran absent” de l’acord és el reconeixement de l’autodeterminació, mentre aplana el camí a macroprojectes polèmics com la construcció dels trams pendents del Quart Cinturó, l’ampliació de l’aeroport del Prat o el desenvolupament del Hard Rock. Sobre aquest, precisament, ha carregat especialment contra Jéssica Albiach, la líder dels comuns, a qui ha acusat de mostrar una doble vara de mesurar: “Carreguen insistentment contra Junts i el seu programa de dretes, però volen netejar la cara al PSC fent-lo passar per una força d’esquerres progressista, que no ho és”, ha lamentat. Estrada, així, els ha acusat que “hagin fet prevaldre el seu eix nacional”, ja que a més fins ara havien situat el Hard Rock com a línia vermella, fins al punt que van fer caure el govern de Pere Aragonès. “Déu n’hi do la hipocresia dels comuns”, ha etzibat.

Lideratge dels municipis

L’alcalde de Girona, el també cupaire Lluc Salellas, ha instat pel seu cantó els ajuntaments independentistes a assumir ara el “lideratge institucional” per aconseguir l”alliberament nacional” de Catalunya, després del pacte entre PSC i ERC. “És indispensable en el context que ve. Sabent que som molts i diversos”, ha indicat a X.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.