Política

REGNE UNIT

Més protestes racistes a Anglaterra i Belfast pels apunyalaments de Southport

Els incidents acaben amb quatre agents hospitalitzats i una desena de detinguts a Sunderland

Diverses ciutats del Regne Unit –entre les quals Belfast, Leeds i Manchester– han viscut aquest dissabte noves protestes de caire racista per l’assassinat de tres nenes per arma blanca, dilluns passat a Southport, al nord-oest d’Anglaterra.

Simpatitzants d’extrema dreta, que han animat a les protestes, van provocar la nit de divendres disturbis a Sunderland, on van calar foc a un vehicle i a un edifici i van llançar pedres i llaunes de cervesa contra els policies que intentaven controlar la situació. Els incidents van acabar amb quatre agents hospitalitzats i una desena de detinguts.

Durant el mateix vespre, centenar de persones es van aplegar a la plaça Keel, molts embolicats amb banderes d’Anglaterra, per corejar el nom de Tommy Robinson, fundador del grup ultradretà Lliga de Defensa Anglesa, mentre que d’altres cridaven insults sobre l’islam.

Les violències, a Sunderland i a altres indrets del Regne Unit –com dimarts passat a Southport, on la mesquita local va ser atacada amb totxos i 40 policies van ser ferits–, va començar després que un adolescent de 17 anys, identificat com a Axel Rudakubana, matés tres nenes i apunyalés vuit menors més i dos adults durant una sessió de música en un centre recreatiu d’estiu en aquesta última localitat.

Activistes d’extrema dreta van reaccionar causant aldarulls després que, per les xarxes socials, es propagués el fals rumor que l’autor de l’atac de Southport era un immigrant musulmà que l’any passat havia creuat il·legalment el Canal de la Mànega. Segons mitjans com la BBC, l’agressor de Southport va néixer al País de Gal·les de pares ruandesos.

Aquest dissabte a Belfast, la policia nord-irlandesa ha mantingut separats dos grups –un antiimmigració i un altre, antiracista– que s’intercanviaven insults i llançament d’objectes, en una situació tensa davant de l’edifici de l’Ajuntament.

A Hull, al nord-est d’Anglaterra, uns manifestants s’han congregat aquest dissabte davant d’un hotel utilitzat per allotjar sol·licitants d’asil. Alguns testimonis han vist que es tiraven totxos contra les finestres. A Leeds, al nord d’Anglaterra, unes 200 persones han caminat pel centre de la ciutat al crit d’“atureu els vaixells”, en referència als bots que travessen el Canal.

Els aldarulls en resposta als assassinats de Southampton suposen la primera gran crisi que afronta el nou govern laborista de Keir Starmer, guanyador de les eleccions d’ara fa un mes. El premier es va desplaçar a Southampton l’endemà del tràgic incident per condemnar els fets i donar suport als familiars de les víctimes, i va anunciar un increment de la capacitat policial a l’hora d’abordar aldarulls com els que han tingut aquests dies, i que va condemnar de manera enèrgica: “No permetrem la por i l’odi a les nostres comunitats. No són protestes, són desordres violents”, va dir.

Starmer va subratllar el seu suport a la comunitat musulmana i va insistir que aquests avalots els encoratgen grups d’extrema dreta i islamofòbics “que ataquen mesquites, tiren bengales a una estàtua de Winston Churchill o fan salutacions nazis”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia