Política

japó

La borsa de Tòquio s’ensorra un 12,4% i arrossega els mercats europeus a la baixa

A l’Estat espanyol, l’Ibex 35 es desinfla fins a un 3% en mig d’una onada baixista pels temors a una desacceleració als Estats Units

El principal índex de la borsa de Tòquio, el Nikkei 225, s’ha ensorrat un 12,4% aquest dilluns, en la pitjor sessió del selectiu des de 1987, caiguda impulsada per la pujada del yen després del recent augment dels tipus per part del Banc de Japó i pels temors a una desacceleració econòmica als Estat Units després d’unes dades d’atur pitjors de les esperades.

Grans firmes com Mitsubishi van caure més d’un 10%. No només ha anotat descensos el selectiu japonès, sinó que l’índex de referència de la borsa taiwanesa ha marcat la caiguda més pronunciada des de 1967 i hi ha hagut caiguda generalitzada de la borsa europea. L’Ibex 35 s’ha desinflat fins a gairebé un 3%; el MIB de Milà un 4%, el DAX de Frankfurt un 3% i el CAC de París un 2,9%.

Tots els valors de l’Ibex 35 cotitzen en vermell aquest dilluns. El sector bancari lidera les retallades de la borsa espanyola amb Unicaja superant per moments caigudes del 5% i el Santander, BBVA i Sabadell retallant a prop del 4%. Grífols ha anotat també un retrocés superior al 5% a l’inici de la sessió.

Possible recessió als EUA

Les dades macroeconòmiques publicades sobre els Estats Units han provocat que diversos analistes hagin revisat a l’alça les probabilitats d’una recessió al gegant nord-americà o d’una retallada més dràstica a la baixa dels tipus d’interès. L’onada de desinversions ja es va veure la setmana passada amb el Nasdaq perdent gairebé un 2,5% dijous i divendres, amb afectació principalment a les empreses tecnològiques.

També han registrat caigudes pronunciades les criptomonedes, amb el Bitcoin caient per sobre del 10% aquest dilluns i del 20% en els darrers cinc dies; i Ether ensorrant-se un 15% avui i un 30% des de l’1 d’agost.

L’analista sènior de la plataforma eToro, Javier Molina, apunta que els mercats poden estar davant d’una correcció “més o menys seriosa” després d’un “periode de revalorització insostenible”. Molina considera que la volatilitat actual pot ser una “fase transitòria” abans de trobar l’equilibri.

La situació a Japó coincideix amb l’escenari de creixent volatilitat als mercats d’Estats Units, impulsada pels senyals de debilitat econòmica i una reavaluació de les expectatives dels tipus. En aquest sentit, l’economista Tiffany Wilding de Pimco assenyala que l’increment de l’atur al país nord-americà del juliol al 4,25% ha coincidit amb l’impacte de l’huracà Beryl i s’ha produït sense una caiguda notable de l’ocupació. Segons l’economista, les xifres principals reflecteixen una economia que s’alenteix” però “no una que s’enfonsa”. Wilding preveu que aquest escenari consolidi una retallada dels tipus de la Reserva Federal al setembre.

David Kohl, economista en cap del banc suís, Julius Baer, coincideix a dir que hi ha “certesa” que la Fed començarà a retallar els tipus d’interès en la reunió del comitè federal després de l’estiu, en una flexibilització podria ser de 50 punts bàsics. El refredament del mercat laboral restringirà la demanda i moderarà la inflació al país però el consum privat continuarà sent el principal motor d’expansió econòmica nord-americana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia