Política

argentina

L’Executiu reglamenta la llei estrella de Milei que redueix l’Estat i evita suborns

La reglamentació és part del programa del president argentí que va a aplicar un pla denominat ‘motoserra’ per limitar la despesa pública i l’administració

El govern de l’Argentina ha reglamentat, mitjançant un decret publicat aquest dilluns en el Butlletí Oficial, el títol sobre la reforma de l’Estat, que redueix l’administració pública i persegueix acabar amb els suborns, inclòs en la ’Llei Bases i Punts de Partida per a la Llibertat dels Argentins’, projecte estrella de Javier Milei, que va ser aprovada pel Congrés a finals de juny.

S’han reglamentat “punts molt importants”, inclosos en la ’Llei Bases’ i les facultats delegades (del Legislatiu a l’Executiu): les privatitzacions; les reformes a l’ocupació pública i les reformes al procediment administratiu, ha anunciat el portaveu presidencial, Manuel Adorni, en la seva habitual roda de premsa, en la seu de l’Executiu.

El portaveu ha explicat que la reglamentació és part del programa de Milei, que “va aplicar un pla denominat ’motoserra’ que mai es va viure en l’administració pública de la república Argentina”, en assenyalar que des que va començar la seva gestió el 10 de desembre passat, s’ha reduït un 32% la grandària de la despesa pública.

El Congrés va delegar a l’Executiu facultats en matèria administrativa, econòmica, financera i energètica per un any. Adorni ha explicat que amb les facultats delegades, l’Executiu “tancarà qualsevol organisme que no funcioni” i que “empresa estatal que es pugui privatitzar, es privatitzarà”.

A més, s’incorpora un examen objectiu de competències en l’ocupació pública per a ingressar a l’Estat, per la qual cosa “la capacitat tècnica no la definirà un buròcrata de torn, sinó una computadora”, i s’endureixen les sancions per incompliment i es descompta el dia no treballat: “Empleat que para, empleat que no cobra”, ha dit Adorni.

També s’ha reglamentat el “silenci positiu” per a les autoritzacions de tràmits, de manera que si l’Estat no respon, qui ho hagi sol·licitat quedarà automàticament autoritzat.

La norma reglamenta els “aspectes que persegueixen tres objectius centrals”: accelerar la ’motoserra’, implementar un mecanisme ’antinyoquis’ (contra els treballadors que no treballen) en l’ocupació pública, i canviar els procediments administratius amb processos ’anticoimas’ (contra els suborns), ha explicat un dels signants del decret, el ministre de Desregulació i Transformació de l’Estat, Federico Sturzenegger, en el seu compte a la xarxa X.

Sturzenegger ha indicat que aquestes facultats li permeten a l’Estat adequar la grandària de l’administració pública i que el primer organisme que es tancarà és l’Institut Nacional contra la Discriminació, la Xenofòbia i el Racisme (Inadi).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a europa

Rússia ataca un aeròdrom ucraïnès preparat per a rebre els F-16

barcelona
argentina

L’Executiu reglamenta la llei estrella de Milei que redueix l’Estat

barcelona
política

El Consell de la República també qüestiona l’investidura d’Illa

barcelona
regne unit

Starmer promet el “pes de la llei” contra els responsables de la violència

barcelona
tribunals

Rebutgen amnistiar possibles delictes vinculats a subvencions de la Diputació de Barcelona

barcelona
europa

Bulgària s’encamina a les setenes eleccions generals en tres anys i mig

barcelona
europa

Alerta màxima a Grècia per un “possible atemptat” a un objectiu israelià

barcelona
política

El jutge que imputa traïció a Puigdemont rebutja apartar-se del cas

barcelona
japó

La borsa de Tòquio s’ensorra un 12,4% i arrossega els mercats

barcelona