Política

política

El Jovent Republicà també dona un “sí crític” i confirma la investidura d’Illa

L’ala juvenil d’ERC avisa que no es compromet amb l’estabilitat del govern i que arribarà “fins al final” per fer complir els acords

Rull farà demà al matí la preceptiva ronda de consultes prèvia

El Jovent Republicà ha decidit aquest vespre secundar finalment la posició de les bases d’ERC i avalarà la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat amb un “sí crític”, després d’una votació al final del seu consell nacional extraordinari, a què han assistit un centenar de militants, després d’una hora i mitja de debat aproximadament. “Signem un compromís amb els joves d’aquest país, no amb l’estabilitat del govern de Salvador Illa i, per tant, arribarem fins al final per tal de fer complir els acords”, han advertit en un comunicat posterior. “Ha estat un debat profund i madur”, han certificat fonts de la formació. La seva diputada, Mar Besses, votarà doncs com la resta del grup republicà, i permetrà que Illa arribi als 68 suports mínims que necessita per ser investit.

L’organització juvenil aliada a ERC, que fins ara sempre havia rebutjat fer president Illa i ho havia condicionat a la concessió d’un referèndum d’autodeterminació, finalment “accepta” que l’acord d’investidura assolit entre ERC i el PSC “conté alguns elements positius”, com l’aposta per la resolució del conflicte polític, l’avenç “significatiu” cap a la sobirania fiscal, la defensa i impuls del català i “l’esmena a algunes de les propostes més de dretes del PSC” que significa el manteniment de moltes de les polítiques republicanes endegades en l’última legislatura. Tot i això, els joves republicans també fan palesa la seva “clara desconfiança” vers el compliment de l’acord, per la manca de diligència del PSOE després de pactes anteriors, que “massa sovint han hagut d’obligar a executar”, recorden. Encara més patent fan aquesta “poca credibilitat” en Illa, que segons ells “sempre ha interposat els interessos de la Moncloa i de Pedro Sánchez a Catalunya”, per la qual cosa avancen que faran una oposició “dura, clara i contundent” al nou govern. “Li sortirà molt car no complir”, l’avisen, per la qual cosa s’erigeixen en la “veritable garantia” del compliment dels acords, si bé alhora destaquen que així podran “fer valer l’oportunitat històrica” de condicionar una majoria parlamentària.

En el conclave d’avui, els joves també han reivindicat que “mantenen intactes” els objectius d’alliberament social i nacionals dels Països Catalans, per bé que s’han compromès a actualitzar la seva estratègia política a llarg termini i a treballar una proposta d’acció “amb i pel conjunt del moviment independentista”. Igualment, han constatat la necessitat “urgent” de “bastir ponts” amb l’esquerra sobiranista.

Certificada, ara sí, una majoria per a la investidura, el president del Parlament, Josep Rull, farà al llarg de demà al matí la preceptiva ronda de consultes als grups parlamentaris. Començarà a 2/4 de 10 amb el candidat del PSC, Salvador Illa, i continuarà amb els representants d’ERC, Comuns, Junts, PP, Vox, CUP i Aliança Catalana. A 3/4 de 2, Rull donarà compte de les converses mantingudes i dels següents passos, que molt previsiblement passaran per la convocatòria dimecres mateix de la diputació permanent, l’òrgan màxim de la cambra aquesta primera quinzena d’agost, que és el que haurà de convocar formalment el ple d’investidura, previsiblement per a dijous mateix. A partir d’aquí, es desencadenarà també el retorn del president a l’exili, Carles Puigdemont, per assistir al ple, fet que en suposarà molt probablement la detenció. Faltà saber quan i com serà exactament, i si és després o abans de la sessió, cas aquest últim en el qual es podria suspendre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

L’Exèrcit israelià aprova “plans operatius” en plena tensió amb l’Iran i Hezbol·là

barcelona
política

El Jovent Republicà també dona un “sí crític” i confirma la investidura d’Illa

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca un aeròdrom ucraïnès preparat per a rebre els F-16

barcelona
argentina

L’Executiu reglamenta la llei estrella de Milei que redueix l’Estat

barcelona
política

El Consell de la República també qüestiona l’investidura d’Illa

barcelona
regne unit

Starmer promet el “pes de la llei” contra els responsables de la violència

barcelona
tribunals

Rebutgen amnistiar possibles delictes vinculats a subvencions de la Diputació de Barcelona

barcelona
europa

Bulgària s’encamina a les setenes eleccions generals en tres anys i mig

barcelona
europa

Alerta màxima a Grècia per un “possible atemptat” a un objectiu israelià

barcelona