Política

bangladesh

El president dissol el Parlament a petició dels líders estudiantils

Els responsables de la revolta contra el govern de Hasina havine amenaçat d’endurir les seves accions si no es deixava inoperativa la cambra

El president de Bangladesh, Mohammed Shahabuddin, ha anunciat aquest dimarts la dissolució del Parlament i ha donat així via lliure a la formació d’un govern interí, l’endemà de la renúncia i fugida del país de la fins dilluns primera ministra, Sheikh Hasina. La dissolució ha estat anunciada per l’oficina del president en un comunicat, després de diverses setmanes de violentes protestes als carrers que s’han saldat amb la dimissió de Hasina i en les quals han mort més de 400 persones.

“Com a resultat de la reunió del president Shahabuddin amb els caps de les tres forces de defensa, diferents líders polítics, representants de la societat civil i líders d’Estudiants Contra la Discriminació, el Parlament ha estat dissolt”, es llegeix en el comunicat.

Shahabuddin ha complert, així, amb l’ultimàtum dels líders de les protestes estudiantils, que van desembocar en el caos actual i la dimissió de Hasina després de tornar-se violentes a mitjan juliol, i que havien posat com a límit les 15.00 hora local per dissoldre el Parlament, o enduririen el seu programa.

Aquesta mesura era un requisit fonamental per a permetre la formació d’un govern interí, tal com va anunciar dilluns el cap de l’exèrcit de Bangladesh Waker-Uz-Zaman, en una declaració en la qual va confirmar la renúncia de l’exprimera ministra i la seva sortida del país.

Encara es desconeix la composició del nou govern temporal, tot i que els líders estudiantils han proposat el premi Nobel de la Pau, Muhammad Yunus, com a assessor principal del gabinet, amb el beneplàcit del guardonat. El govern interí tindrà la prioritat de restablir la situació de llei i ordre als carrers, després que el país visqués dilluns la seva jornada més letal des de l’inici de les protestes estudiantils, que van començar fa un mes per exigir l’anul·lació d’un sistema de quotes a l’ocupació pública i van acabar demandant la renúncia de Hasina després de la brutal repressió de les manifestacions.

Almenys 99 persones han mort en l’última jornada, segons un balanç elaborat per Efe, durant violents enfrontaments que s’han saldat amb la crema de diversos edificis de membres de la Lliga Awami i de les oficines del partit. Això eleva per sobre de 400 la xifra de morts des del seu començament, a principis de juliol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Rull proposa Illa com a candidat a la investidura en un ple que seria dijous

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Junts denuncia que es va distingir López de Lerma per la seva afinitat amb el govern

SANT FELIU DE GUÍXOLS
política

Aragonès: “Que ningú no dubti, cada pas que fem va orientat a la independència”

barcelona
política

Jovent Republicà diu ara que trencarà la disciplina de vot si ERC es limita a “complaure el PSC”

barcelona
bangladesh

El president dissol el Parlament a petició dels líders estudiantils

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca Ucraïna amb quatre míssils balístics

barcelona
política

Junts demanarà suspendre el ple d’investidura d’Illa si Puigdemont és detingut

barcelona
política

ERC avança a Rull el seu suport a Illa a canvi “d’un finançament just i singular”

barcelona
pròxim orient

Els aliats d’Israel l’insten a limitar la resposta a l’esperat atac iranià

barcelona