Política

Sònia Gràcia

Alcaldessa de Fornells de la Selva (Junts)

“Els regidors i els membres de les entitats fan la mateixa feina”

“Hem ampliat la llar d’infants fent un dormitori i un menjador supergrans. Pel curs 2025/2026 obrirem les dues classes d’IO”

“Busquem alguna via perquè ens ajuntem amb més d’un municipi i fem pisos de protecció oficial des del Consell Comarcal”

Adif ja ha començat les obres a l’estació: fan un pas subterrani per creuar i a cada costat, un ascensor

Sònia Gràcia i Xuclà (Fornells de la Selva, 1972) va fer 52 anys a principis de juliol. És regidora des del 1999 i l’alcaldessa del poble des del 2019. “La responsabilitat que tot surti bé és diferent quan ets alcaldessa”, admet. De tarannà proper i molt ocupada, Gràcia explica com és governar un municipi de 2.815 habitants (amb dades del 29 de juliol) que sempre ha tingut un alcalde o alcaldessa de Convergència (ara Junts). L’antiga presidenta del Club Handbol Fornells és, des de l’any passat, la presidenta del Consell Comarcal del Gironès, fruit del pacte entre Junts i ERC, i també presidenta del Fòrum Comarcal de l’Associació Catalana de Municipis. Gràcia agraeix el suport del grup: Junts té 7 dels 11 càrrecs electes del ple.

Primer de tot: com és que vostè ha estat tant de temps fent de regidora [des del 1999], abans de fer d’alcaldessa [des del 2019]?
En un primer moment va venir en Gabriel Casas [antic alcalde] i em va demanar si volia formar part de la seva llista. Jo ja estava dins en el teixit associatiu del municipi i li vaig dir que sí. I el temps ha fet que, quan el comitè local triava un candidat i em demanava de formar part de les llistes, m’agradava el programa i la gent que teníem en el grup i vaig anar dient que sí. Fins que va arribar un moment en què em van proposar a mi com a cap de llista. [El 2019] vaig decidir que sí i em vaig presentar.
Em deia abans que en un poble petit fer de regidor o regidora és semblant a treballar en una entitat, que és col·laborar pel poble igualment?
No hi ha cap diferència, entre fer de regidor o regidora i estar en una entitat. Crec que els regidors d’un poble petit, si li volem dir petit al nostre, tenen molta proximitat amb les persones. I el que vols és treballar pel poble. Fa el mateix un regidor o regidora que qualsevol membre d’una entitat. Hi ha gent que treballa en un municipi en l’àmbit esportiu, cultural. Des d’aquí, l’Ajuntament treballem en un àmbit més global, però vull dir que és la mateixa feina.
Havent coincidit amb els alcaldes Gabriel Casas, Mateu Parera-Nieto i Narcís Boschdemont, què n’ha après? Va començar ensenyada com a alcaldessa?
També és veritat que l’administració ha canviat molt des de l’època d’en Gabriel Casas [alcalde durant 16 anys, fins al 2011]. De tots tres, n’he après. Són persones de servei públic i tarannà diferent.
Quin és el principal maldecap de l’Ajuntament?
No n’hi ha un en concret, però són els que no podem solucionar des de l’Ajuntament, quan necessitem diferents administracions. Si tu pots fer-ho, si ho podem fer des de l’Ajuntament, és molt fàcil, però si necessites alguna documentació o alguna aprovació d’un altre ens... Perquè l’administració no és lenta, no, el següent.
La Generalitat, l’Estat, algun cas concret?
Tu ara em diràs: quin problema o quina inquietud tenim nosaltres. Per exemple, doncs, habitatge per a joves. Això és el més populista.
I el més habitual.
El més habitual i que et diu tothom, però per a un municipi de 2.800 habitants fer una promoció de pisos de protecció oficial és molt complicat amb el personal que tenim en el dia d’avui. Ara estem buscant alguna via perquè, des del Consell Comarcal, ens ajuntem [amb més d’un municipi] i ho estem tramitant ara [...]. Amb el municipi que tenim, ens és molt difícil cobrir les mancances amb els recursos propis, i no econòmics sinó de mà d’obra, de personal. Busquem solucions i estem treballant amb el Consell per veure si pot ajudar. D’això ja n’hem parlat en un consell d’alcaldes.
A Fornells tenen alguna parcel·la definida?
Al sector de Mas Busquets.
Què volen fer?
Les altres coses que volem fer les anem fent de mica en mica. En aquests quatre anys, fèiem l’ampliació de la llar d’infants. Ara ja hem fet la recepció i estem fent els últims retocs. El curs que ve ja la tindrem a punt.
En quantes places de més s’ha ampliat?
A la llar d’infants tenim dues classes d’I2, dues d’I1 i la teníem preparada per a IO, però aquesta d’IO no la teníem i la fèiem servir de menjador i de dormitori. I ara què hem fet? Hem ampliat la llar d’infants fent un dormitori supergran i un menjador supergran. I recuperarem les dues d’IO. Aquest setembre no les obrirem, seran per al proper curs, 2025/2026.
Llavors ja hi haurà I0, I1 i I2?
Ara ja les tinc, però com que em faltava espai, les teníem ocupades. Aquestes ja les acabem ara.
Com es diu la llar d’infants?
Coloraines. Després, un dels projectes que tenim en el tema esportiu. En el seu moment, en Gabi Casas va fer el pavelló, la piscina, el camp de futbol... En Narcís va acabar les grades i el bar del camp de futbol i el canvi de gespa. I ens faltava un espai per a l’entitat BTT. Hem fet un pumptrack [circuit de salts], una zona de salts i trials. Ara a l’agost fem la recepció.
On és aquest espai?
És a la zona esportiva. És una demanda que ens van fer des de l’entitat del BTT, que tenen cent i escaig nens i nenes. És adequar aquest espai, que se l’havien fet ells amb dunes, i és un espai d’entrenament.
Han treballat amb Quart per connectar la via verda, tinc entès.
En la legislatura d’en Narcís Boschdemont [2015-2019] vam executar la via fins a Campllong i Llambilles i ara ens faltava fins a Quart. I ara amb l’Ajuntament de Quart vam signar un conveni amb Vies Verdes perquè ens fessin un avantprojecte per definir el traçat per enllaçar Fornells amb Quart. Hem de buscar el més idoni.
Adif fa obres a l’estació de tren [inverteix 9,4 milions d’euros a millorar l’accessibilitat de les estacions de Fornells i Celrà]. En què consistiran? Tenen alguna demanda a fer sobre el tren?
L’estació és d’Adif, que ja està fent les obres. L’Ajuntament té un conveni amb Adif perquè hi tenim l’entitat Amics del Ferrocarril, que hi tenen les maquetes i el tren petit. Però sí, va ser una bona notícia: Adif ens va comunicar que feien un pas subterrani per travessar a l’altre costat. Perquè a l’andana de Fornells, anant cap a Girona, hi ha una corba molt tancada, i hem tingut més d’un espant. Quan vas a buscar el tren per anar a Barcelona, has de travessar les vies i hi ha la corba quan vens de Girona. Suposo que els maquinistes ho han dit al Ministeri. I el que fan és un pas subterrani i fan un ascensor a cada costat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Sònia Gràcia
Alcaldessa de Fornells de la Selva (Junts)

“Els regidors i els membres de les entitats fan la mateixa feina”

Fornells de la Selva
MEMÒRIA HISTÒRICA

Economia de subsistència de la Guerra Civil al Museu de la Pagesia

CASTELLBISBAL
ESTATS UNITS

Kamala Harris rescata Biden per a la seva campanya presidencial

BARCELONA
GUERRA A GAZA

Arrenquen les converses de Doha sense perspectiva d’un acord immediat

BARCELONA
ÀSIA

Corea del Sud proposa obrir un diàleg amb el Nord per abordar “tots els afers”

BARCELONA
GUERRA A EUROPA

Ucraïna crea la seva primera comandància militar en territori rus

BARCELONA
GUERRA A GAZA

L’ONU urgeix Israel a posar fi a les violacions de drets humans a la Franja

BARCELONA
GUERRA A EUROPA

Rússia: pena de 12 anys per a una russo-americana que va donar 47 euros a Ucraïna

BARCELONA

Els comuns avisen el PSC que no busqui acords amb Junts

barcelona