Política

política

Salvador Illa, nou president de la Generalitat: “Governaré per a tothom”

El primer secretari del PSC és elegit president amb el suport d’ERC i els comuns en un tens ple, interromput dos cops per les demandes de suspensió de Junts

La votació: 68 a favor i

El socialista Salvador Illa ha estat elegit aquest vespre 133è president de la Generalitat. Illa ha obtingut com s’esperava els vots del seu propi grup i els d’ERC i els comuns, assolint els 68 vots a favor en la primera votació. Per dos vots -66 en contra, finalment- ha accedit a la presidència en un pe del Parlament tens i marcat pel retorn de l’exili i posterior desaparició de Carles Puigdemont, així com la polèmica operació dels Mossos d’Esquadra per intentar detenir-lo.

Salvador Illa es converteix en president i tanca un cicle de lideratges independentistes a la Generalitat d’una dècada i mitja, des que el 2010, el també socialista José Montilla va deixar la presidència. El ple ha aprovat la seva candidatura després d’una jornada tensa a la cambra, per la desaparició de Puigdemont, de qui no s’ha comptabilitzat el vot delegat perquè Junts no l’havia demanat com si ha fet amb el de Lluís Puig.

Illa ha agraït a tots els diputats, poc després de ser elegit, el “tarannà de la sessió en un dia complexe” i els ha animat a mantenir el “normal funcionament de les institucions”. El president s’ha compromès a “governar per a tothom” i el primer “pas per a fer-ho serà respectar la pluralitat”.

Prèviament, i en un breu discurs d’investidura, i sense detallar gaire propostes de govern, Illa ha dedicat l’inici de la seva intervenció a verbalitzar una exigència al poder judicial i, en particular, al Tribunal Suprem, perquè hi hagi l’aplicació immediata de la llei d’amnistia a tots els efectes i sense desacataments. “La meva voluntat i la del meu grup, juntament amb el compromís de treballar per fer-ho possible, pel restabliment íntegre de la totalitat dels drets polítics de tots els ciutadans i de totes i de totes les formacions polítiques. És a dir, de l’aplicació de la vigent llei per a la normalització política, social i institucional de Catalunya, la llei d’amnistia aprovada fa uns mesos al Congrés. La llei ha palesat de forma clara, explícita i inequívoca la seva voluntat de normalització plena a Catalunya. I demano l’aplicació agil, rapida i sense subterfugis de les disposicions d’aquesta llei. Catalunya ha de mirar endavant, Catalunya no pot perdre el temps. Catalunya ha de comptar amb tothom”, ha reivindicat Illa.

Illa podria prndre possessió del càrrec dissabte i fer públic el seu govern dilluns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Salvador Illa, nou president de la Generalitat: “Governaré per a tothom”

barcelona
àsia

Yunus jura com a cap de govern de Bangladesh al costat de líders de les protestes

barcelona
LA CRÒNICA

“Tots els de la ceba són a Barcelona”

àustria

Taylor Swift cancel·la els seus concerts a Viena per l’amenaça d’un atemptat

barcelona
política

Mossos preveuen més detencions per la fugida de Puigdemont

barcelona
guerra a europa

Brussel·les defensa el dret d’Ucraïna d’atacar a Rússia en el seu territori

barcelona
política

La mesa tomba la reconsideració presentada per Junts i el ple es reprèn

barcelona

Finalitza l'operació Gàbia però es mantenen controls esporàdics a la frontera

GIRONA
ple de la investidura

Jové: “Aquest és un sí carregat de nos, un sí en guàrdia”

barcelona