Política

RETORN DE L'EXILI

Operació per detenir Puigdemont

mossos · Detenen dos agents per suposada col·laboració amb l’expresident citació · La policia catalana citarà a declarar Jordi Turull gàbia · Controls policials a Barcelona i a les fronteres causen llargues cues

Justifiquen no detenir-lo entre la multitud per evitar desordres

Poc després d’acabar el seu discurs a l’escenari de l’Arc de Triomf barceloní davant de milers de simpatitzants independentistes convocats per l’ANC, Òmnium, el Consell per la República, Junts o la CUP, l’expresident Puigdemont va baixar ahir al matí de l’escenari i, segons els Mossos d’Esquadra, “protegit per diverses autoritats del país i envoltat de les persones concentrades”, va iniciar “la marxa cap a la porta principal d’accés al Parc de la Ciutadella”. Tot seguit, en el mateix comunicat el cos afegia que “en el decurs d’aquesta marxa i aprofitant el nombre de persones que l’envoltaven ha fugit del lloc en un vehicle que els mossos han intentat aturar però no ho han aconseguit”. Efectivament, l’emissió en directe de la marxa va mostrar una panoràmica de la multitud avançant cap al parc però, quan les primeres càmeres dels periodistes de peu enfocaven la comitiva arribant al recinte de la Ciutadella, l’expresident ja no era entre el grup format per dirigents de Junts, per membres de l’entorn de Puigdemont i també pels expresidents Artur Mas i Quim Torra.

Detenir sense desordres

Si el cos no es va plantejar detenir Puigdemont entre la multitud és, segons el comunicat d’ahir, perquè es va dissenyar un dispositiu que “establia que la detenció es fes de forma proporcional i en el moment més oportú per no generar desordres públics”. Perquè l’objectiu principal del dispositiu era, segons el cos, “garantir la celebració del ple d’investidura” al Parlament “amb normalitat” tenint en compte que es preveien diversos escenaris de concentracions i manifestacions a l’entorn del Parc de la Ciutadella, en relació, sense citar-ho, amb les concentracions d’un petit grup de Vox i del força més nombrós de simpatitzants independentistes de Puigdemont.

Efectivament, en el marc del dispositiu per garantir la normalitat en la celebració del ple parlamentari, els Mossos informaven que “unes 4.500 persones” s’havien concentrat a la zona de l’Arc de Triomf i que es van acabar produint “diversos incidents remarcables en dos accessos situats al carrer Pujades”. En el primer hi hauria hagut “tensió i agressions contra la línia policial” que hauria obligat els agents “a utilitzar gas pebre per recuperar l’espai”. Els Mossos hi van detenir dues persones i van denunciar penalment una quinzena de persones més. En una porta “no habilitada també al carrer Pujades” els manifestants haurien forçat el cadenat i accedit momentàniament al recinte del parc “fins que les dotacions” van poder “fer-los sortir”.

Respecte a la desaparició de Puigdemont entre la multitud, els Mossos van confirmar la detenció d’un agent del cos “qui seria titular del vehicle utilitzat” en la fugida de l’expresident. En aquesta línia, la Comissaria General d’Informació de Mossos concloïa que la investigació continuava oberta i es preveien “noves detencions”.

Citació de Turull

En aquest sentit, es confirmava que se citarà a declarar al secretari general de Junts, Jordi Turull, una de les persones que van acompanyar Puigdemont en la seva arribada a l’acte de l’Arc de Triomf. El cos, però, negava que hi hagués cap ordre de detenció contra Turull, un fet que també negava el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

El TSJC confirmava oficialment que el jutjat de guàrdia d’incidències de Barcelona no havia ordenat cap detenció de cap persona arran de la “desaparició” de Carles Puigdemont. El tribunal encara afegia que no hi havia oberta cap diligència ni cap citació per prendre declaració a ningú que pogués estar relacionat amb la fugida de Puigdemont. És a dir, que la iniciativa per citar Turull a declarar hauria estat del mateix cos dels Mossos.

Segons Efe, els Mossos volen identificar les persones que van ajudar Puigdemont tant en l’arribada com en la fugida de l’acte d’ahir. No es descartava que hi hagués altres mossos, a més dels detinguts. El cos recordava que Puigdemont havia arribat a peu a l’Arc de Triomf acompanyat a través de carrers de Ciutat Vella sense gairebé vianants i en una situació que hauria permès una detenció segura.

El cos investiga si entre aquests acompanyants primers hi havia mossos que, fins i tot fora de servei, podrien haver incorregut en delicte. De fet, la periodista de successos Ana Punsí avançava que, a més de dos mossos, hi havia sota investigació un bomber i Jordi Turull per presumpta obstrucció a la justícia. A la tarda es confirmava la detenció d’un segon mosso.

El comunicat del cos també desmentia qualsevol possible acord o conversa prèvia al retorn de Puigdemont entre Mossos i l’entorn de l’expresident per tal de pactar la detenció. Això sí, el comunicat no arribava fins a primera hora de la tarda, hores després de la desaparició de Puigdemont i del desplegament de l’Operació Gàbia del cos per controlar, primer, les sortides viàries de Barcelona i, després, les de les fronteres nord i sud del país.

Operació Gàbia

L’operació de controls de trànsit va causar cues quilomètriques durant quatre hores al matí als grans eixos viaris de l’àrea metropolitana però també de la Jonquera cap al nord, de l’Aldea cap al sud i de Soses cap a ponent. Cap a tres quarts d’una del migdia, hi havia cues quilomètriques entre Biure i la Jonquera a l’AP-7 (8 km), a la Jonquera (3 km) i l’Aldea (1 km); entre Agullana i la Jonquera a l’N-II (6 km); a la B-23 entre Barcelona i Sant Just (3 km) i entre Molins i el Papiol (4 km) cap a Martorell, i a les Rondes de Barcelona i la C-31 a l’Hospitalet i Sant Adrià.

Al llarg del matí patrulles del cos policial van fer controls i van escorcollar maleters de cotxes i furgonetes en diversos punts, com ara l’avinguda de la Meridiana de Barcelona, l’AP-2 a l’altura de Soses (Segrià) cap a l’Aragó o a l’AP-7 a la Jonquera i l’N-II al Pertús, en direcció a França.

Els Mossos d’Esquadra finalment van decidir desactivar a mitja tarda l’Operació Gàbia. Els controls van quedar inactius durant unes hores al migdia per raons operatives, però a primera hora de la tarda s’havien tornat a posar en marxa i després es van mantenir només esporàdicament, especialment en zona fronterera. Durant el matí els controls es van fer a molts vehicles que sortien cap a França a la frontera de la Jonquera a l’AP-7 i al Pertús a l’ N-II, cosa que va provocar llargues cues en sentit nord. A l’AP-7, de 8 quilòmetres, i de 6 quilòmetres d’Agullana a la Jonquera en sentit nord a l’N-II.

Els agents miraven l’interior de cotxes, furgonetes i camions amb matrícula espanyola fins i tot obrint el maleter, mentre que als de matrícula estrangera els deixaven passar més ràpid, segons va comprovar l’agència informativa ACN. Els controls van arribar fins a la frontera amb l’Estat francès tant a la Jonquera com, per exemple, a la sortida del poble de Molló en direcció al pas de coll d’Ares.

L’‘habeas corpus’ dels detinguts

Amb el comunicat de primera hora de la tarda, els Mossos confirmaven la detenció d’un agent del cos que seria el titular del vehicle blanc de la marca Honda amb què suposadament Puigdemont s’hauria fet fonedís a prop de la Ciutadella. A la tarda el jutjat d’instrucció 20 de Barcelona en funcions de guàrdia confirmava que havia rebut l’habeas corpus del mosso detingut, una figura processal que obliga a la comunicació ràpida de la detenció a un jutjat de guàrdia quan l’afectat considera que ha estat detingut il·legalment. Al vespre es confirmava la detenció d’un segon mosso que també hauria col·laborat en la fugida i que també va sol·licitar l’habeas corpus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.