Política

política

Illa recluta Romero i Paneque i l’exconseller de Junts Sàmper

El president Salvador Illa s’emporta el seu nucli dur a la Generalitat. Amb el fins ara gerent de l’Ajuntament de Barcelona Albert Dalmau com a futur home fort del govern i conseller de Presidència, Illa també incorpora a l’executiu la fins ara mà dreta seva al Parlament, Alícia Romero, que serà la consellera d’Economia i Hisenda i l’encarregada de negociar el finançament singular català assimilable al concert econòmic de tu a tu amb la vicepresidenta i ministra d’Hisenda del govern de Pedro Sánchez, María Jesús Montero. El pinyol del 133è president de la Generalitat es completa amb la gironina Sílvia Paneque com a superconsellera de Territori i Transició Ecològica i Habitatge i a més portaveu, i la incorporació ja anunciada en el debat electoral previ al 12 de maig de Núria Parlon com a consellera d’Interior. La sorpresa exògena és la presència de l’exdirigent de Junts i exconseller d’Interior amb Quim Torra Miquel Sàmper, que assumirà la cartera d’Empresa i Treball ara sota la batuta d’Illa. Menys sorprenent tot i provenir també de l’era convergent és que el socialcristià Ramon Espadaler assumeixi la conselleria de Justícia i Qualitat Democràtica com a quota d’Units per Avançar. El portaveu del Parlament Europeu Jaume Duch, al seu torn, serà el conseller d’Unió Europea i Acció Exterior.

Dos càrrecs d’ERC a bord

A més d’incorporar dos nacionalistes catalans de dretes, Illa fa una picada d’ullet a ERC i recluta dos càrrecs republicans del govern sortint de Pere Aragonès: Francesc Xavier Vila, actual secretari de Política Lingüística, serà el conseller de la nounada cartera de Política Lingüística, i Sònia Hernández Amador, fins ara directora general de Patrimoni Cultural a les ordres de Natàlia Garriga, serà la successora de la seva cap com a nova consellera de Cultura. Política Lingüística és un departament de nova creació que ERC va imposar al PSC en l’acord d’investidura i el gestionarà tot i no ser en el govern.

A Educació, Illa hi situa Esther Niubó, responsable sectorial del PSC en la matèria i primera secretària del PSC a Castelldefels, i Recerca i Universitats és per a Núria Montserrat. Al planter del món local, el president hi recluta també Eva Menor, exalcaldessa de Badia del Vallès, que assumirà Igualtat i Feminismes. La metgessa Olga Pané, exgerent de l’hospital del Mar, serà la consellera de Salut. L’economista barcelonina Mónica Martínez Bravo, experta en investigacions sobre igualtat d’oportunitats i doctora en economia pel MIT i llicenciada en economia per la Pompeu Fabra, serà la nova consellera de Drets Socials i Inclusió. Agricultura és per a Oscar Ordeig, i la primera conselleria d’Esports és per a l’exjugador de bàsquet Berni Álvarez.

‘Superconsellera’ i la veu

Si bé Albert Dalmau serà l’home fort del govern i Alícia Romero serà la dona de la legislatura perquè té la carpeta del finançament i de la condonació dels 15.000 milions de deute del fons de liquiditat autonòmica (FLA), la cara més visible del govern d’Illa és Sílvia Paneque, superconsellera d’un macrodepartament que té el repte de complir la promesa de construir 55.000 habitatges protegits i gestionar la divisió amb ERC i els comuns sobre les infraestructures del país. Paneque, a més, serà el rostre que posi veu als acords del govern en l’habitual roda de premsa dels dimarts.

Missió a Parlon i Trapero

Un altre focus estarà en Parlon. L’alcaldessa de Santa Coloma des del 2009 arriba a Interior amb Josep Lluís Trapero com a nou cap dels Mossos i en ple huracà intern pel fracàs de l’equip d’Eduard Sallent a l’hora de complir l’ordre del jutge Pablo Llarena de detenir Carles Puigdemont.

Pujol, Mas i ara amb Illa

A la sorpresa que Illa situï a Empresa un home com Sàmper, que va ser lleial a Torra abans d’acostar-se al PSC i que és advocat de l’exiliat Lluís Puig, s’hi suma la plusmarca olímpica d’Espadaler, que va ser conseller de Medi Ambient (2001-2003) amb Jordi Pujol i d’Interior (2012-2015) amb Artur Mas i que ara serà de nou conseller amb un tercer president.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia