Política

veneçuela

La CPI investiga la situació a Veneçuela i analitza informes sobre crims

El fiscal de la Cort Penal Internacional ha alertat que ha rebut “múltiples informes de casos de violència i altres denúncies” després de les eleccions presidencials del 28 de juliol

L’oficina del fiscal de la Cort Penal Internacional (CPI) ha advertit aquest dilluns que està “seguint activament” la situació actual a Veneçuela, país que ja centra una investigació per crims de lesa humanitat oberta des de 2021, i ha subratllat que està “avaluant de manera independent” els informes sobre possibles crims després de les eleccions presidencials.

En una nota distribuïda als periodistes a la Haia, seu de la CPI, l’oficina de Karim Khan assenyala que, com a pràctica general, “no emet declaracions públiques” respecte a desenvolupaments en curs, i ha alertat que ha rebut “múltiples informes de casos de violència i altres denúncies després de les eleccions presidencials del 28 de juliol”.

El resultat oficial dels comicis va ratificar la victòria de Nicolás Maduro i va desencadenar una onada de qüestionaments dins i fora de Veneçuela.

“L’oficina (del fiscal) està avaluant de manera independent tots aquests informes i una altra informació disponible dins de l’abast del seu mandat i jurisdicció. L’oficina ha afirmat prèviament amb èxit el seu dret a continuar amb les investigacions en relació amb la situació a Veneçuela”, ha assenyalat Khan, que ha instat a compartir informació “pertinent de manera ràpida” a través de la web de la fiscalia.

En aquest sentit, Khan ha subratllat que “si algun individu o organització té informació que pugui ser rellevant per a aquesta recerca en curs, li convidem que l’enviï a través d’OTP Link”, i ha promès que aquesta serà revisada i analitzada pel personal de la fiscalia dedicat a la situació a Veneçuela.

A més, Khan ha assegurat que el seu departament “ha entaulat diàleg amb el govern de Veneçuela al més alt nivell per a subratllar la importància de garantir que es respecti l’estat de dret en el moment actual i emfatitzar que totes les persones han d’estar protegides de violacions que puguin constituir crims de l’Estatut de Roma”, el tractat fundacional de la CPI, que inclou crims de guerra, de lesa humanitat i de genocidi.

La fiscalia va concloure la seva reacció a la situació a Veneçuela assegurant que “continuarà seguint de prop la situació sobre el terreny amb l’objectiu d’abordar de la manera més efectiva la situació actual d’acord amb el seu mandat”.

El passat 1 de març, la Sala d’Apel·lacions de la CPI va rebutjar els motius de recurs contra la investigació –oberta des de novembre de 2021– presentats pel govern de Maduro, qui havia assegurat que “mai han ocorregut” crims de lesa humanitat a Veneçuela, sinó “un grapat d’incidents” que Veneçuela ja investiga en tribunals nacionals, i no necessita que ho faci la justícia internacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

L’ONU condemna el “devastador” atac d’Israel contra l’escola Al Tabaín a Gaza

barcelona
política

Salellas demana al nou govern que posi el focus en el nou Trueta i en l’habitatge

girona
veneçuela

El TPI investiga possibles crims a Veneçuela després de les presidencials

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu retreu al ministre de Defensa que no creu en la victòria sobre Hamàs

barcelona
ÀSIA

Seül i els EUA faran maniobres militars conjuntes del 19 al 29 d’agost

BARCELONA
OCEANIA

Mor un pilot en xocar el seu helicòpter contra la teulada d’un hotel a Austràlia

BARCELONA
guerra a gaza

Els EUA envien un submarí a l’Orient Mitjà entre crides al diàleg per a un alto el foc

barcelona
GUERRA A EUROPA

Putin promet una resposta ferma a la incursió ucraïnesa, que s'estén

BARCELONA
política

Junts convoca un congrés per afermar-se com alternativa al PSC i refermar l’independentisme

barcelona