Política

àsia

Kishida anuncia la seva renúncia a continuar com a primer ministre del Japó a partir del setembre

El mandatari no es presentarà a la reelecció com a líder de la seva formació davant la greu crisi de confiança que arrossega

El seu mandat de tres anys ha estat marcat pels escàndols, l’augment del cost de la vida i una despesa rècord en defensa

De moment, no hi ha candidats clars per succeir-lo al capdavant del Partit Liberal Democràtic

El primer ministre japonès, Fumio Kishida, ha anunciat aquest dimecres que no optarà a la reelecció com a dirigent del governant Partit Liberal Democràtic (PLD) en les primàries internes que la formació conservadora celebrarà a finals de setembre. La decisió suposa el nomenament d’un nou líder de la quarta economia més gran del món, ja que Kishida deixarà el càrrec de primer ministre un cop el PLD hagi escollit el seu successor al capdavant de la formació, que governa el Japó en coalició amb el budista Komeito.

En la seva compareixença, Kishida ha explicat que la seva renúncia és part d’un esforç per impulsar “un canvi” i “una renovació” dins del PLD, amb l’objectiu de recuperar la confiança pública després de l’escàndol de finançament irregular que va colpejar el partit a final de l’any passat.

L’escàndol de finançament, que va involucrar diverses faccions dins del PLD, va desembocar en una greu crisi de confiança entre l’opinió pública.

Kishida, de 67 anys i que és primer ministre des del 2021, posa fi a un mandat de tres anys marcat pels escàndols, l’augment del cost de la vida i una despesa rècord en defensa. Plega amb la popularitat sota mínims. El mes passat el seu índex d’aprovació era només del 15,5%, el nivell més baix per a un primer ministre en més d’una dècada,

El pas al costat de Kishida de no buscar la reelecció com a líder del PLD, deixa el partit en un moment d’incertesa. De moment, no hi ha candidats per succeir-lo, la qual cosa planteja seriosos interrogants sobre el futur lideratge de la quarta economia més gran del món. Atès que el PLD ha governat el Japó gairebé ininterrompudament des del 1955, l’elecció del seu pròxim líder serà clau per definir el rumb polític del país en un oment de grans desafiaments tant internament com en l’àmbit internacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Lluís Puig canvia l’advocat Sàmper i revela que Puigdemont li va demanar que no l’acompanyés

barcelona
àsia

Kishida anuncia la seva renúncia a continuar com a primer ministre del Japó

barcelona
política

Illa vol aconseguir que tothom “es torni a sentir part de la mateixa Catalunya”

barcelona
Artur Colomer
Alcalde de Sant Feliu de Pallerols (Units per Sant Feliu-ERC-AM)

“Ens hem de fer forts a l’hora de posar noms de dona”

Sant Feliu de Pallerols
guerra a gaza

Almenys 115 nounats han mort a la Franja des de l'inici de la guerra

barcelona
guerra a europa

Rússia protesta pel possible desplegament de caces F-16 a Moldàvia

barcelona
ORIENT MITJÀ

L’Iran rebutja les crides a evitar represàlies per l’assassinat de Haniyeh

BARCELONA
europa

Alemanya vol mantenir els controls a les fronteres contra la immigració

barcelona
àsia

L’exdirigent de Bangladesh serà jutjada per la violència durant les protestes

barcelona