Política

AMÈRICA LLATINA

L’expresident argentí Fernández, imputat per lesions greus a l’exprimera dama

Un fiscal li atribueix “diferents comportaments penalment rellevants” de violència sobre la seva exparella

Alberto Fernández, president argentí entre el 2019 i el 2023, ha dimitit com a líder del Partit Justicialista (peronista) després que un fiscal l’imputés d’un presumpte delicte de lesions greus i amenaces coactives a l’exprimera dama Fabiola Yáñez, informa Efe.

La denúncia per violència maclista l’havia presentat Yáñez, actualment resident a Madrid i que va declarar davant del jutge encarregat del cas, Ramiro González.

En el seu dictamen, el fiscal afirma que Yáñez va ser víctima d’“una relació travessada per fustigament, assetjament psicològic i agressions físiques en un context de violència de gènere i intrafamiliar” basat en “ una relació asimètrica i desigual de poder que s’ha desenvolupat al llarg del temps i que es va veure exponencialment augmentada per l’elecció de Fernández com a president”, el 2019, i “l’exercici del càrrec”, fins al desembre passat.

Segons el fiscal, sota “aquesta estructura d’asimetria”, Fernández hauria tingut “diferents comportaments penalment rellevants” com ara obligar Yáñez a avortar el 2016 “a través d’un pla” pel qual la dona es va sentir “coaccionada” per prendre aquesta decisió, fet que li va causar “un dany psíquic irreparable”.

El fiscal relata altres episodis de violència com el de juliol del 2021, quan Fernández, al llit de la suite presidencial de la residència oficial d’Olivos, “li va propinar un cop de puny a l’ull” després d’una discussió. Un mes més tard, en una altra baralla, el llavors mandatari li va provocar una lesió als braços després d’una sacsejada i la va arribar a “subjectar el coll amb les mans”.

En el document també s’afirma que el 12 d’agost del 2021, Fernández li va clavar una puntada de peu al ventre a Yáñez, “sabent que, en aquell moment, podia estar embarassada”. El fiscal sosté que, durant el primer semestre del 2023, Fernández “de manera habitual pegava amb la mà oberta” Yáñez, que va decidir instal·lar-se amb el seu fill, Francisco, nascut l’abril del 2022, a la casa d’hostes d’Olivos, on l’expresident “entrava de manera violenta”.

El fiscal ha obert una investigació separada a la llavors titular del Ministeri de Dones, Gènere i Diversitat, Ayelén Mazzina, per “no haver pres cap mesura” d’acord a la seva responsabilitat en el càrrec, quan Yáñez li va explicar la violència de què era víctima. El fiscal també explica que el 28 de juny Yáñez va rebre un missatge del seu llavors advocat, Juan Pablo Fioribello, recomanant-li que de denunciés Fernández.

En el seu comunicat de renúncia a la direcció peronista com a conseqüència de la imputació penal, Fernández ha insistit que els fets de què se l’acusen “són falsos”. “Encara espero que la justícia actuï com a tal, deixi de llançar de manera irregular dades a través dels mitjans de comunicació i em permeti exercir el dret legítim a la defensa”, hi va afegir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia