Política

Els comuns avisen el PSC que no busqui acords amb Junts

Cid creu que seria un “error” que Illa explorés la “geometria variable” i que l’estabilitat només l’aportarà la majoria de la investidura

Admet que l’executiu és “més conservador” del que li hauria agradat, amb noms com Sàmper, Espadaler o Pané

El portaveu de Comuns Sumar al Parlament, David Cid, ha advertit el president de la Generalitat, Salvador Illa, que si busca la “geometria variable” per governar, comptant amb Junts, “a mitjà termini la legislatura embarrancarà”, i ha posat en valor l’acord “nítidament d’esquerres” que van signar. En una entrevista a Efe, Cid ha llançat un avís a Illa per si en algun moment té la “temptació” d’explorar aliances amb JxCat per tirar endavant lleis o projectes que no comptin amb l’aval dels socis d’investidura, fet que trobaria “un error”. Així, si, com va passar molt sovint la legislatura passada, Illa busca “acords puntuals” amb Junts, pot ser “pa per a avui i fam per a demà”, ha alertat Cid, que creu que “no és possible” que el partit de Carles Puigdemont entri en l’equació de la governabilitat perquè ja tenen pactades amb el PSC “polítiques clarament progressistes que són incompatibles amb el model de país” que defensa Junts. “El PSC sap que, si vol que la legislatura avanci i sigui estable, només hi ha una majoria possible”, ha reiterat, en al·lusió a la de la investidura, mentre ha fet una crida al “conjunt de les esquerres catalanes” a “emancipar-se” de Junts “d’una vegada per totes” per tenir una “legislatura estable” que permeti afrontar reptes com el finançament singular o l’accés a l’habitatge.

Sobre la composició del nou govern, a Cid no li “sorprèn” la transversalitat dels consellers, tot i que ha reconegut que és “un executiu més conservador” del que li hauria “agradat”. Segons ell, així, el fitxatge de dos exconsellers de CiU com Miquel Sàmper per a Empresa i Treball i Ramon Espadaler per a Justícia i Qualitat Democràtica “va en la línia del que ha estat el PSC en aquests anys”, és a dir, un “PSC més conservador”. En canvi, ha destacat “positivament” els nomenaments d’Alícia Romero (Economia i Finances), Esther Niubó (Educació i Formació Professional), Mónica Martínez Bravo (Drets Socials i Inclusió) i Sílvia Paneque (Territori, Habitatge i Transició Ecològica) perquè “van a la línia” de l’acord amb els comuns. Això sí, també estaran “molt atents i vigilants” davant la gestió de la consellera de Salut, Olga Pané, de qui se senten “molt allunyats des d’un punt de vista ideològic”. En tot cas, al capdavall vetllarà pel respecte a la integritat d’allò pactat: “El que marcarà la nostra relació amb el PSC, la confiança, és el compliment de l’acord, no tant de les persones”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.