Política

amèrica llatina

El chavisme i l’oposició rebutgen noves eleccions i fan una crida als veneçolans a sortir als carrers dissabte

El Brasil i Colòmbia van proposar una repetició dels comicis a Veneçuela, però la iniciativa ha topat amb la negativa de totes les parts

El govern de Nicolás Maduro i l’oposició veneçolana rebutgen la idea de celebrar noves eleccions com a sortida negociada a la crisi política oberta arran de les presidencials del 28 de juliol passat, sobre el resultat de les quals discrepen. Les autoritats electorals van donar com a guanyador a l’actual president Nicolás Maduro, però l’oposició liderada per María Corina Machado va denunciar frau i va reclamar la victòria pel seu candidat, Edmundo González Urrutia.

En el que resulta ser l’únic punt de coincidència, el règim chavista i l’oposició han rebutjat la proposta feta aquest dijous pel Brasil i Colòmbia d’una repetició electoral a Veneçuela o constituir un govern de coalició transitori per desembocar en uns comicis lliures i amb garanties.

En una roda de premsa amb mitjans de l’Argentina i de Xile recollida per l’agència Efe, la dirigent antichavista María Corina Machado, principal valedora de González Urrutia, ha refusat una repetició electoral o la formació d’un executiu de coalició i ha insistit que els resultats que donen per vencedor Maduro són fraudulents. “Les eleccions ja s’han fet i la societat veneçolana s’ha expressat en condicions molt adverses on hi ha hagut frau i, així i tot, hem aconseguit guanyar”, ha argumentat Machado, que ha demanat “respecte per la sobirania” de Veneçuela, informa Efe. “Acceptarien vostès que es fes una crida a unes altres eleccions en els seus respectius països?”, ha etzibat. Posteriorment, la dirigent antichavista ha fet una crida als veneçolans a sortir dissabte als carrers del país per defensar la victòria que, insisteix, va obtenir González Urrutia en les urnes el 28 de juliol passat. “El 17 d’agost serà un gran dia”, ha assegurat Machado, que preveu una afluència massiva “a més de 300 ciutats al voltant del món”. “I aquí, a Veneçuela, seran desenes de ciutats on ens trobarem i ens abraçarem, perquè el món s’adoni de la força que tenim, perquè al règim li quedi clar que no ens detindran”, ha conclòs.

L’oposició no és l’única que ha cridat els veneçolans a sortir aquest dissabte als carrers. També el govern ho ha fet.

El primer vicepresident del governant Partit Socialista Unit de Veneçuela (Psuv), Diosdado Cabello, ha anunciat que aquest dissabte el chavisme marxarà pels carrers del país per seguir “celebrant la victòria de la revolució bolivariana”, en relació amb les presidencials, que d’acord amb les autoritats del país van donar un tercer mandat consecutiu a Maduro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.