Política

guerra a europa

Els Països Baixos esperaran al resultat de la investigació del Nord Stream abans de reaccionar

Zelenski hauria estat al corrent de l’operació, tot i que va intentar cancel·lar-la

Els Països Baixos han indicat aquest divendres que esperaran als resultats de la investigació alemanya sobre “qui està darrere” del sabotatge del gasoducte Nord Stream el setembre de 2022 abans de decidir quines mesures prendre, després que ‘The Wall Street Journal’ (WSJ) afirmés que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va aprovar inicialment el pla i després el va tractar de cancel·lar sense èxit.

El ministre d’Exteriors, el democratacristià Caspar Veldkamp, ha demanat no especular sobre el sabotatge del gasoducte entre Rússia i Alemanya i esperar als resultats de la investigació de la Justícia alemanya, que va emetre una ordre de detenció contra un ciutadà ucraïnès, un instructor de busseig que viu a Polònia, per la seva suposada vinculació amb el sabotatge, segons es va conèixer aquesta setmana.

A més, Veldkamp ha reiterat que el govern neerlandès, liderat pel partit de dreta radical de Geert Wilders (PVV), manté de moment el seu suport polític, militar, financer i moral a Kíiv en la seva guerra contra l’agressió russa.

Els coneguts llaços del PVV amb Rússia van ser una preocupació en les negociacions de govern en els passats mesos, però Wilders va haver de fer diversos compromisos per a desbloquejar el diàleg i poder formar una coalició amb altres tres partits de centredreta, encara que la polèmica sobre Nord Stream ha portat Wilders a exigir ahir conseqüències per al suport a Kíiv si es confirma que Zelenski ho sabia.

El ministre neerlandès de Defensa, el liberal Ruben Brekelmans, ha donat suport al seu col·lega d’Exteriors i va instar a esperar que Berlín publiqui les seves perquisicions sobre aquesta qüestió i no especular sobre les possibles conseqüències. “En aquesta investigació s’ha de determinar qui està darrere. Clar que estic d’acord que un atac contra la nostra infraestructura vital és inacceptable, sense importar qui l’hagi fet”, ha dit.

Brekelmans també ha destacat la necessitat que els Països Baixos faci costat a Ucraïna perquè “està lluitant per la seva supervivència i també per la nostra seguretat, i hem de continuar ferms en això”.

Segons el WSJ, uns empresaris van finançar l’operació que va dur a terme un grup de sis persones a bord de l’Andromeda, un iot d’esbarjo que havien llogat a Alemanya; el pla va costar uns 300.000 dòlars i va ser supervisat per un general en funcions amb experiència en operacions especials que reportava al llavors comandant en cap de les Forces Armades d’Ucraïna, Valeri Zaluzhn.

A més, va assegurar que Zelenski va aprovar inicialment el pla, però va ordenar cancel·lar-lo quan Washington es va assabentar gràcies a informació del servei neerlandès d’intel·ligència militar (MIVD). No obstant això, Zaluzhn va decidir continuar endavant sense suport oficial i el Nord Stream va explotar en la Mar Bàltica el 26 de setembre de 2022, agreujant la crisi energètica causada per la invasió russa a Ucraïna al febrer. El sabotatge va ser la principal teoria investigada per diversos països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

L’ONU acusa l’atac colon a Cisjordània a la política d’assentaments

barcelona
rússia

Rússia inclou en la llista de terroristes a aliats i advocats de Navalni

barcelona
guerra a europa

Rússia acusa a Occident d’estar al darrere de l’ofensiva ucraïnesa a Kursk

barcelona
guerra a europa

Els Països Baixos esperaran a la investigació del Nord Stream per reaccionar

barcelona
europa

Croàcia tindrà servei militar obligatori de dos mesos a partir de 2025

barcelona
guerra a europa

Ucraïna ataca de matinada un embarcador i un vaixell a Crimea

barcelona
guerra a gaza

Cinc morts en un bombardeig a la Franja enmig de les converses per un alto el foc

barcelona
política

Anuncien la presència de Puigdemont la setmana vinent a Prada

barcelona
amèrica llatina

El chavisme i l’oposició veneçolana rebutgen repetir les eleccions

barcelona