Política

Àsia

El rei de Tailàndia indulta l’ex-primer ministre Thaksin Sinhawatra

El polític, que havia estat condemnat per corrupció, encara té pendent un judici per lesa majestat

La decisió arriba l’endemà del nomenament de la seva tercera filla, Paethongtarn, coma primera ministra

L’ex-primer ministre de Tailàndia Thaksin Shinawatra, condemnat per corrupció, ha estat indultat pel rei Vajiralongkorn amb motiu del seu aniversari. El ministre de Justícia, Thawee Sodsong, ha confirmat aquest dissabte a mitjans locals que l’exmandatari figura a la llista de 7.500 presos que es beneficiaran de la mesura de gràcia concedida pel monarca.

L’antic cap de govern, que va ser enderrocat per un cop d’Estat militar el 2006, va tornar a finals d’agost de l’any passat després de viure quinze anys a l’exili. Shinawatra va ser condemnat a un any per delictes de corrupció, però no va passar cap nit a la presó. Els primers sis mesos de la pena els va passar en una habitació d’hospital i després va quedar en llibertat condicional. Aquest diumenge, després de la publicació de l’ordre reial, serà un home completament lliure.

Shinawatra, però, encara té pendent un judici per lesa majestat, que ha de començar el proper dilluns. L’ex-primer ministre va ser denunciat després d’acusar el Consell Privat de la Casa Reial, l’òrgan que assessora el rei, d’organitzar el cop d’Estat militar que el 2014 va enderrocar el govern de la seva germana petita, Yingluck Shinawatra. La legislació tailandesa acota el delicte de lesa majestat als casos de difamació, insults o amenaces “al rei, la reina, l’hereu o el regent”, però no inclou explícitament el Consell Privat. No obstant, alguns tribunals han fet sovint una interpretació àmplia de l’article 112 del Codi Penal.

La tornada i l’indult de l’ex-cap de govern suggereix una reconciliació amb l’elit monàrquica i militar que el va apartar del poder el 2006. L’indult al patriarca dels Shinawatra s’ha conegut l’endemà que la seva tercera filla, Paethongtarn, hagi estat investida primera ministra en una votació a la Cambra de Representants tailandesa dos dies després de la destitució del seu antecessor, Srettha Thavisin, de la mateixa plataforma política que l’hereva del clan Shinawatra. El Tribunal Constitucional va decidir el cessament de Thavisin en considerar que havia vulnerat el codi ètic amb el nomenament com a ministre d’un advocat condemnat per intent de suborn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.