Política

Guerra a Gaza

Blinken assegura que Israel accepta la proposta de treva i insta Hamàs a fer el mateix

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, insisteix que es mantindrà ferm en les “necessitats de seguretat d’Israel”

El secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, ha anunciat aquest dilluns que Israel ha avalat la proposta dels Estats Units per a un acord d’alto el foc a la Franja de Gaza. “Ara correspon a Hamàs fer el mateix”, ha indicat el cap de la diplomàcia nord-americana durant una roda de premsa a Jerusalem, on al llarg del dia s’ha reunit amb els principals dirigents israelians per impulsar una treva.

Blinken ha explicat que ha mantingut una trobada “molt constructiva” amb Netanyahu, que li “ha confirmat que Israel accepta la proposta pont” i que “hi dona suport”. “El següent pas important és que Hamàs digui que sí i després, en els següents dies, els negociadors es reuneixin per treballar en un enteniment clar sobre l’aplicació de l’acord”. “Les parts, amb l’ajuda dels mediadors –Estats Units, Egipte i Qatar– s’han de trobar i completar el procés per assolir una comprensió clara sobre com implementaran els compromisos que han pres en virtut de l’acord”, ha subratllat. El nord-americà ha reconegut que són “qüestions complexes” i que requeriran “decisions dures per part dels líders”.

Però Blinken ha avisat que hi ha una “veritable sensació d’urgència aquí, a tota la regió, sobre la necessitat d’arribar a la meta i fer-ho al més aviat possible”. “Els Estats Units estan profundament compromesos a fer aquesta feina, a fer-la ara”, ha reblat.

L’oficina de Netanyahu ha corroborat en un comunicat que la trobada del primer ministre amb Blinken, que ha durat unes tres hores, ha estat “positiva” i s’ha desenvolupat en un “bon ambient”. En un comunicat, ha explicat que el cap de govern ha traslladat al secretari d’Estat el seu “compromís amb l’última proposta nord-americana sobre l’alliberament d’ostatges”, ja que té en compte “les necessitats de seguretat d’Israel”. Però Netanyahu ha insistit que es mantindrà “ferm” en les negociacions per no cedir en aquest àmbit. El primer ministre, a qui moltes veus al seu propi país acusen de torpedinar les negociacions amb noves demandes i d’avantposar els seus interessos polítics a l’objectiu d’alliberar els ostatges. ja va deixar clar ahir que Israel està “negociant” però “no cedint” davant Hamàs, a qui acusa de mantenir una posició “inflexible” i “obstinada”.

El titular israelià de Defensa, Yoav Gallant, que sovint ha mantingut diferències amb Netanyahu sobre la guerra, s’ha alineat avui amb la posició del cap de govern. Després de mantenir també una reunió amb Blinken, el seu departament ha informat que Gallant ha defensat que “Israel està compromès a continuar operant a Gaza fins aconseguir els objectius de la guerra: el retorn dels ostatges i el desmantellament de Hamàs”. “El ministre ha emfatitzat la importància de [mantenir] la pressió militar constant exercida per Israel sobre Hamàs, juntament amb la necessitat d’una pressió política contínua dels Estats Units” fins que s’aconsegueixi un acord d’alto el foc, afegeix la nota.

El responsable de la política exterior nord-americana s’ha reunit aquest dilluns amb els principals dirigents polítics d’Israel per impulsar l’última proposta d’alto el foc sorgida la setmana passada en les negociacions a Doha (Qatar). Blinken els ha demanat que no desaprofitin la que podria ser l’última oportunitat per alliberar el centenar d’ostatges que continuen retinguts a la Franja de Gaza. “És un moment decisiu, probablement la millor i potser l’última oportunitat per tornar als segrestats a casa, per aconseguir un alto el foc”, ha dit a l’inici de la trobada que ha mantingut aquest matí amb el president israelià, Isaac Herzog, abans de la trobada amb Netanyahu.

De la seva banda, el grup islamista palestí ha rebutjat “la nova proposta” que va sorgir de la reunió entre els negociadors israelians els mediadors internacionals a Doha perquè no inclou un alto el foc definitiu ni la retirada total de les tropes israelianes de Gaza. Hamàs considera que el text “respon a les condicions imposades per Netanyahu”, al qual acusa de “frustrar els intents de negociació”. La facció palestina critica que l’últim redactat difereix de la proposta inicial, que el grup va acceptar el 2 de juliol. Israel assegura que no ha afegit noves demandes, sinó “aclariments”.

Durant la seva visita a Israel, en el marc de la novena gira pel Pròxim Orient des que va començar la guerra a Gaza, el passat 7 d’octubre, Blinken ha deixat clar als dirigents israelians que Washington vol que hi hagi un acord com més aviat millor. La Casa Blanca es mostra optimista i creu que la fita es podria aconseguir els propers dies. Però segons la ràdio pública israeliana Kan, Netanyahu hauria dit als seus ministres que “les possibilitats no són altes”.

El secretari d’Estat s’ha mostrat “preocupat” per “la possibilitat que hi hagi atacs des de l’Iran, d’Hezbol·là i altres actors” i ha destacat que els EUA estan fent “passos per desplegar forces” a la regió per “dissuadir qualsevol atac, i si fos necessari, per defensar [Israel] de qualsevol atac”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont tampoc apareix a Prada

prada
Guerra a Gaza

Blinken assegura que Israel accepta la proposta de treva i insta Hamàs a fer el mateix

Barcelona
política

L’ANC acusa ERC de trencar la unitat independentista investint Illa

barcelona
guerra a europa

Ucraïna es fa forta a Kursk amb la destrucció d’un nou pont a la regió russa

barcelona
política

Boye denuncia Llarena al CGPJ pel “retard injustificat” en la tramitació dels recursos per amnistiar Puigdemont

barcelona
Política

Batlle aposta per “eliminar” de Ciutat Vella les activitats que “no aporten res”

Barcelona
política

Ferran Pedret, nou president del grup parlamentari del PSC

barcelona
política

Junts demana explicacions a Illa sobre els casos de “nepotisme”

barcelona
guerra a gaza

Blinken avisa que aquesta potser és l’última oportunitat per assolir una treva

Barcelona