Política

Finlàndia

La guàrdia fronterera rastrejarà els senyals telefònics per evitar entrades massives de migrants

La vigilància electrònica permetrà detectar concentracions anòmales de dispositius en zones properes a la frontera

El govern finlandès acusa Rússia d’instrumentalitzar la immigració per fer “atacs híbrids”

La guàrdia fronterera finlandesa començarà a controlar aviat els senyals de ràdio de telèfons mòbils i altres dispositius a la frontera amb Rússia per combatres l’ús instrumentalitzat de les migracions per part de Moscou.

Aquest tipus de vigilància electrònica estava prohibida fins fa poc, però a mitjan juliol el Parlament finlandès va aprovar uns controvertits canvis en la llei de fronteres que faculten el cos fronterer a recórrer a aquests sistemes. El control de les radiofreqüències començarà tan bon punt les autoritats adquireixin els sistemes necessaris. Aquests equipaments acostumen a tenir una abast de fins a 40 quilòmetres –si no hi ha obstacles, com turons– i es poden instal·lar tant a punts fixos de la frontera com en vehicles, com cotxes, avions i vaixells.

El comandant de la guàrdia fronterera Juho Vanhatalo ha explicat a la cadena pública YLE que els agents podran determinar la ubicació i la quantitat de dispositius transmissors de senyals radiofòniques als dos costats de la frontera, però no interceptaran el contingut de les comunicacions ni identificaran els usuaris. Aquests dispositius poden ser, per exemple, telèfons mòbils, però també vehicles aeris teledirigits.

Vanhatalo ha augurat que aquesta eina millorarà la capacitat de la guàrdia fronterera per respondre a eventuals amenaces, com el contraban, els creuaments de fronteres il·legals i l’arribada massiva de migrants. Així, si la guàrdia fronterera detecta un nombre inusualment gran de dispositius de ràdio en una zona propera a la frontera, o si es detecta un dispositiu de ràdio en un lloc anòmal, podrà augmentar la vigilància en aquestes zones.

Però de moment encara no s’ha pres cap decisió sobre quins dispositius es duran a la frontera. Vanhatalo ha reconegut que encara estan “aclarint les nostres pròpies necessitats i tota la resta relacionada amb el procés de contractació”.

Finlàndia va tancar completament la seva frontera amb Rússia al trànsit de passatgers el passat desembre després d’un augment inusual del flux d’immigrants des del país veí, que el govern finlandès va atribuir a un “atac híbrid” de Moscou. Aquest tancament, del qual estan exempts els trens de mercaderies, continua en vigor “fins a nou avís”.

A més, al juliol el Parlament va aprovar una esmena que permet negar l’entrada al país de refugiats i retornar a Rússia a aquells qui travessin la frontera si el govern considera que es tracta de “migració instrumentalitzada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia