Política

Estat francès

Macron inicia les consultes amb els partits per nomenar el nou primer ministre

El president francès rep a l’Elisi els líders del Nou Front Popular i la candidata de consens de la coalició, Lucie Castets

Avui també estan citats Junts i Els Republicans, i dilluns serà el torn de l’ultradretà Reagrupament Nacional

El president francès, Emmanual Macron, ha rebut aquest divendres els líders de diferents forces parlamentàries al palau de l’Elisi en el marc de les consultes per designar un nou primer ministre, després de la dimissió de Gabriel Attal i el seu executiu després de les eleccions legislatives del passat 30 de juny i 7 de juliol.

La primera reunió ha estat amb el Nou Front Popular, l’aliança formada per La França Insubmisa, el Partit Socialista, el Partit Comunista i Els Ecologistes. Els representants dels diferents partits de la coalició han arribat plegats a l’Elisi per donar una imatge d’unitat.

També hi ha acudit la candidata de consens de l’aliança progressista, Lucie Castets, tot i que la invitació oficial era només per i als líders de les forces polítiques i els caps dels seus grups parlamentaris. L’NFP ha volgut escenificar així l’aposta per la seva candidata, que ha estat l’única que s’ha adreçat als mitjans de comunicació.

Castets ha explicat que han vingut a “recordar al president la importància de respectar el resultat de les urnes”. Segons ella, si Macron refusés la proposta de l’NFP, “estaria enviant el senyal que no ha escoltat l’exigència del poble francès d’un canvi de rumb i un canvi de mètode”.

L’aliança d’esquerres reivindica que és la primera força al Parlament amb 193 diputats –inclosos els seus socis–, però està lluny de la majoria absoluta per governar en solitari, que és de 289 escons.

Després de la trobada amb l’NFP, que ha començat a dos quarts d’onze del matí, Macron ha rebut cap a les dues de al tarda la comitiva de la seva pròpia partit, Junts, que va ser la segona força en nombre d’escons. Està previst que avui faci el mateix amb els dirigents del partit conservador Els Republicans, així com altres formacions minoritàries.

El proper dilluns està citat a l’Elisi el partit Reagrupament Nacional, de la ultradretana Marine Le Pen, que va quedar tercer als comicis legislatius com a conseqüència del cordó sanitari pactat entre la resta de partits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.