Política

guerra a gaza

Hamàs envia una delegació al Caire per reunir-se amb els mediadors de les negociacions de pau

El moviment islamista no participa directament en les converses per a un alto el foc a la Franja, que es troben en un moment clau

Israel manté els atacs i mata una quarantena de persones més en nous bombardejos al sud i al centre de l’enclavament palestí

Una delegació del grup palestí Hamàs té previst viatjar aquest dissabte a la capital egípcia, el Caire, per reunir-se amb els mediadors internacionals –Qatar, els EUA i Egipte, com a país amfitrió– i ser informat sobre les negociacions per a un alto el foc a la Franja de Gaza. Així ho ha anunciat el grup palestí en un comunicat, recollit per l’agència Efe, en el qual concreta que la delegació l’encapçala el vicepresident del braç polític del moviment, Khalil al-Hayya.

En la nota Hamàs insisteix que el grup “està preparat per acceptar un acord de pau” basat en les condicions anunciades el 2 de juliol passat i que es corresponen a la proposta presentada pel president dels Estats Units, Joe Biden, en roda de premsa el 31 de maig passat.

El pla de pau del mandatari nord-americà es desenvoluparia en tres fases, que començaria amb un alto el foc de sis setmanes en les quals l’exèrcit israelià es retirarien de les zones poblades de Gaza. També hi hauria un “augment” de l’ajuda humanitària, així com un intercanvi d’alguns ostatges per presoners palestins.

L’acord conduiria a un eventual “cessament de les hostilitats” permanent i a un pla de reconstrucció per Gaza.

Hamàs ha acusat el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, d’imposar noves condicions, com mantenir la presència de les tropes israelianes en els corredors Filadèlfia –una petita franja fronterera entre Egipte i Gaza– i Netzarim –una ruta militar que divideix el territori palestí en dues meitats pel centre–, a més de no voler firmar un compromís ferm per a un alto el foc permanent i reservar-se l’opció a reprendre la guerra.

Davant el nou bloqueig de les negociacions el juliol, els Estats Units van presentar una nova proposta en la qual va intentar recollir els reclams de totes dues parts, que Hamàs va rebutjar de ple per considerar que només responia als interessos d’Israel.

Tot i multiplicar-se els esforços diplomàtics per aturar la guerra, Israel continua amb la seva ofensiva militar a la Franja de Gaza. Nous bombardejos al sud i al centre de l’enclavament palestí han segat la vida aquest dissabte a 37 palestins més, onze dels quals d’una mateixa família a Khan Yunis, al sud de l’enclavament.

L’ofensiva israeliana a la Franja de Gaza suma ja 40.334 morts d’ençà que va començar, el 7 d’octubre passat en represàlia per l’atac perpetrat el mateix dia per milicians de Hamàs al sud d’Israel, que va deixar 1.200 morts i unes 240 persones més van ser segrestades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia