Política

orient mitjà

Israel i Hezbol·là eleven la tensió a la regió amb l’intercanvi de foc més gran de les últimes dues dècades

L’exèrcit israelià bombardeja el sud del territori libanès amb un centenar d’avions de combat

La milícia xiïta respon amb el llançament de més de 320 míssils i drons contra posicions israelianes

El Ministeri de Defensa israelià ha declarat l’estat d’emergència militar

Escalada de tensió a l’Orient Mitjà. Israel i la milícia xiïta Hezbol·là protagonitzen aquest diumenge l’intercanvi de foc més gran de les últimes dues dècades. L’exèrcit israelià ha bombardejat aquesta matinada amb cent avions de combat una quarantena de posicions de Hezbol·là al sud del Líban. Israel ha donat l’ordre d’atac després d’haver detectat moviments que apuntaven a un imminent atac massiu de la milícia xiïta contra territori israelià en represàlia per l’assassinat del seu cap militar, el mes passat, segons ha informat el portaveu de l’exèrcit, Daniel Hagari, en una declaració recollida per Efe. Els atacs han causat tres morts.

Just després del bombardeig Hezbol·là ha anunciat la primera fase d’una ofensiva en represàlia per l’assassinat de Fuad Shukr el juliol passat en un atac israelià a Beirut.

El grup libanès patrocinat per l’Iran ha llançat un “atac aeri” a gran escala de represàlia contra Israel amb més de 320 míssils i drons dirigits contra posicions israelianes a l’interior del país. En un comunicat el grup patrocinat per l’Iran afirma que ha fet blanc en onze bases militars israelianes i dona per acabada l’operació.

Les expectatives d’una escalada havien augmentat d’ençà que un atac amb míssils als Alts del Golan ocupats per Israel el mes passat va matar dotze joves i l’exèrcit israelià va assassinat Shukr a Beirut com a resposta.

Discurs de Netanyahu

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha convocat el seu gabinet de seguretat. En un missatge difós per la seva oficina abans de l’inici de la reunió, ha assegurat que estan “decidits a fer tot el que calgui” per defensar el país. “Continuarem complint una norma ben simple: farem mal a qui ens fa mal”, ha proclamat.

Segons Netanyahu, els atacs d’Israel han permès “eliminar milers de coets dirigits al nord” del país i estan neutralitzant “moltes altres amenaces”. L’exèrcit, ha dit el primer ministre, “està prenent mesures molt fortes, tant defensives com ofensives”.

El ministre d’Afers Estrangers israelià, Israel Katz, ha demanat als seus homòlegs internacionals “suport” per al país, assegurant que l’atac és “preventiu” i que Israel “no vol una guerra total i actuarà segons l’evolució sobre el terreny”.

Per la seva banda, el responsable de Defensa d’Israel, Yoav Gallant, ha declarat l’estat d’emergència militar. En un comunicat, el Ministeri de Defensa israelià informa que Gallant ha activat la situació especial, que estarà activa durant quaranta-vuit hores, en les quals l’exèrcit podrà “donar instruccions als ciutadans d’Israel, com limitar les reunions i tancar llocs quan sigui rellevant”.

Temor a una guerra regional

Una escalada en l’enfrontament a la frontera sud del Líban, que va començar paral·lelament a la guerra a Gaza, podria encendre la regió i transformar-se en un conflicte regional que involucri l’Iran, patrocinador de Hezbol·là, i els EUA, principal aliat d’Israel.

Negociacions al Caire

L’intercanvi de foc entre Hezbol·là i Israel s’ha produït just el dia de la represa de les negociacions per a un alto el foc a la Franja de Gaza al Caire (Egipte). Israel ha dit que participarà en les converses tot i el que ha passat de matinada. D’altra banda, una delegació de Hamàs ha viatjat a la capital egípcia per escoltar els mediadors i conèixer la situació de les negociacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa assegura que complirà amb ERC tot i el “soroll” que genera el pacte de finançament

barcelona
orient mitjà

Israel i Hezbol·là eleven la tensió amb l'intercanvi de foc més gran de les últimes dècades

barcelona
alemanya

Estat Islàmic reivindica l’autoria de l’atac mortal a Solingen

barcelona
política

Victor Puga i Abel García, nous fitxatges del govern d’Illa

barcelona
guerra a europa

Nou intercanvi de presoners entre Rússia i Ucraïna

barcelona
guerra a gaza

Hamàs envia una delegació al Caire per reunir-se amb els mediadors

barcelona
política

Junts debatrà dilluns el reglament del congrés que l’ha de “rellançar” com a alternativa al PSC

barcelona
estats Units

Robert F. Kennedy Jr. s’uneix a Trump en un acte de campanya a Arizona

barcelona
Estats Units

Impulsada pel ‘momentum’

Los Angeles