Política

"El president georgià pretenia exterminar el poble osseta"

ENTREVISTA A VALERI KABOLOV, president del Centre de la Diàspora Osseta a Moscou

Valeri Kabolov és osseta, de Vladikavkaz (Ossètia del Nord). Presideix el Centre de la Diàspora Osseta a Moscou i coordina l'ajuda civil de la capital russa a les víctimes del conflicte d'Ossètia del Sud.

Quin objectiu tenia el president georgià, Mikhaïl Saakaixvili, quan va decidir atacar Ossètia del Sud?
Saakaixvili pretenia exterminar els ossetes. Va entendre que era impossible que vulguin tornar a dependre de Tbilissi i l'única manera d'apoderar-se del territori era atacar i aniquilar el poble. Va voler accelerar un procés que fa dècades que dura d'exterminació del poble osseta, descendent d'una civilització molt antiga.

¿A què es refereix?
El mètode suau d'exterminació ja l'havien fet servir altres dirigents georgians. Primer es tanquen les escoles ossetes, l'ensenyament només és en georgià, als cognoms se'ls afegeix la terminació en -ixvili o -dze. I així de mica en mica el poble osseta es va assimilant fins que, al cap d'unes generacions, desapareix.

Però els ossetes estan repartits per les dues vessants de la serralada del Caucas. ¿Rússia no ha dut a terme polítiques per assimilar-los?
Sí, a l'època soviètica, però mai de manera tan dura com els georgians. A les escoles no s'ensenyava l'osseta però la gent a casa el seguia parlant. Volien crear la nació soviètica, però això era impossible.

Té amics georgians?
Molts, i senten vergonya del que ha passat per culpa de Saakaixvili.

Què en pensa, de la resposta de Moscou a l'atac georgià?
Adequada, però es va fer esperar massa hores, en què va morir molta gent. A Rússia li retrec que no hagi reconegut la independència d'Abkhàzia i d'Ossètia del Sud. S'hauria evitat aquesta catàstrofe.

¿Els ossetes del sud realment volen la independència?
No. El terme secessionista és un adjectiu que els mitjans de comunicació hi han afegit arbitràriament. No són separatistes! Només volen ser ossetes i viure en pau amb els del nord.

I no és possible dins de Geòrgia?
Geòrgia i Ossètia només poden viure juntes dins d'una entitat més gran, com era l'URSS. Els ossetes reconeixem la integritat territorial de Geòrgia, però dins dels seus límits. Quan es va desintegrar l'URSS, Abkhàzia i Ossètia del Sud eren repúbliques autònomes dins de Geòrgia, per això no es pot dir que siguin territoris georgians.

Quin paper juguen els Estats Units en aquest conflicte?
Són copartícips d'aquesta guerra. Amèrica feia temps que buscava un aliat fidel a la regió que fes una política proamericana. Saakaixvili va viure a Amèrica i el devien reclutar aleshores. Jo també hi vaig viure i admiro la seva democràcia, però la seva política exterior no em mereix respecte.

¿I tot això pel control del petroli del Caspi?
Geòrgia no té res, només hi passen dues canonades, una de gas i una de petroli. És molt rica agrícolament però s'ha tancat el millor mercat que tenia: Rússia. Ara és el petroli però hi ha un altre objectiu: la desestabilització del Caucas nord (el rus). Els EUA saben que hi ha moltes enemistats entre els diferents pobles del Caucas que es poden utilitzar per als seus interessos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona
Estats Units

Trump accepta la nominació i fa una crida a la “unitat”

Barcelona