Política

Rússia comença la retirada de la franja de seguretat d’Ossètia del Sud i Abkhàzia

La bandera russa ja no oneja des d’ahir al control militar d’Ali, a la franja de seguretat d’Ossètia del Sud, al nord-est de Gori: els soldats russos la van despenjar, es van replegar cap al nord i van deixar un rastre de llaunes de cervesa i paquets de tabac buits i el terra ple de forats de les tendes de campanya que hi havien muntat a l’agost.

Aquesta és la primera mostra clara que Moscou té intenció de complir el pla de pau del president francès, Nicolas Sarkozy, i retirar les seves tropes abans d’aquest divendres fins al lloc on eren quan va esclatar la guerra llampec, el 7 d’agost passat.

Els Vint-i-set van respirar una mica més tranquils quan els observadors civils que han enviat a Geòrgia van certificar ahir el desmantellament d’aquest primer control rus i que les tropes del Kremlin es preparaven per abandonar els de Perevi, Zugdidi, Narvazeri, Kvenatkotsa, Ckorotshku o Kanti, tant a la zona de seguretat que envolta Ossètia del Sud com a la d’Abkhàzia.

També el coronel rus Igor Konaixenkov va confirmar que han “començat les tasques de desmuntatge i retirada de material militar dels llocs d’observació”. L’atac de divendres a Tskhinvali, la capital osseta, en què van morir 11 persones i que Moscou va atribuir al govern georgià, havia estès el temor que els soldats russos intentessin endarrerir la retirada.

Tropes i potent arsenal
“És un primer pas positiu però ha de venir seguit d’altres”, va dir el titular d’Exteriors alemany, Frank-Walter Steinmeier. A Brussel·les tenen clar que el replegament rus s’aturarà quan els soldats hagin creuat la frontera de les dues regions secessionistes, on Moscou pensa mantenir les tropes i un potent arsenal i no deixarà entrar els observadors europeus.

Així, la missió civil de la UE que dirigeix l’alemany Hans-Jörg Haber s’haurà de conformar a assumir el control de les dues zones de seguretat durant almenys un any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona
Estat espanyol

Barrabés diu que es va reunir amb Begoña Gómez i Pedro Sánchez a la Moncloa

Barcelona
política

La consellera Natàlia Mas predica a Madrid que el finançament singular no perjudica ningú

madrid
judicial

Interior ha rebut 21 peticions en un mes per al retorn de multes

barcelona
política

Arrenca el judici als vuit veïns del Raval encausats per escridassar Vox el setembre de 2020

Barcelona
Política

Registrada la reforma de la llei d’estrangeria per al repartiment de menors

barcelona
Estats Units

Biden insta a “refredar” l’ambient polític després de l’atemptat contra Trump

Barcelona
Política

L’ANC denuncia un atac “feixista” a la seu nacional de Barcelona

barcelona