Política

Política

Els Mossos suspenen els tres agents detinguts per ajudar Puigdemont a fugir

La direcció general de la Policia catalana ha acordat suspendre de forma cautelars els tres agents dels Mossos d’Esquadra que van ser detinguts per suposadament ajudar a fugir el 130è president de la Generalitat, Carles Puigdemont, després de la tornada fugaç que va protagonitzar a l’Arc de Triomf de Barcelona el mateix dia del ple d’investidura de Salvador Illa al Parlament, el 8 d’agost, quan hi havia una ordre de detenció emesa pel Tribunal Suprem.

Els tres mossos han estat suspesos de forma cautelars mentre segueix la investigació judicial oberta després de la seva detenció i posterior alliberament, segons ha avançat el diari El Mundo i han confirmat fonts policials a l’agència Efe.

Dos dels agents van ser detinguts pels Mossos el mateix dijous 8 d’agost . El primer va ser arrestat per ser el propietari del cotxe blanc amb el qual va fugir Puigdemont després del seu breu discurs davant de l’Arc de Triomf. L’agent en qüestió va explicar que va deixar el vehicle a una amiga que va en cadira de rodes i que va ser la dona va conduir el cotxe en el qual va marxar Puigdemont del passeig Lluís Companys. El segon, per la seva suposada relació amb la protecció i l’arribada de l’expresident a Catalunya. El tercer Mossos detingut per la seva implicació en l’arribada i fugida del líder de Junts va ser posat en llibertat per jutgessa de guàrdia de Figueres el 10 d’agost.

Precisament l’acció dels Mossos durant l’arribada i fugida de Puigdemont aquell 8 d’agost ha generat una crisi a l’interior del departament. En l’informe enviat al Tribunal Suprem per justificar al jutge Pablo Llarena la no detenció del 130è president, el comissari en cap de la policia catalana, Eduard Sallent, admet errors en el dispositiu dissenyat: “En cap cas es va preveure que el retorn seria només fugaç i no orientat a participar al ple del Parlament”. A més, assenyalava que la fugida de Puigdemont amb cotxe va ser “facilitada per diverses accions organitzades amb la finalitat de distreure l’atenció policial”.

L’ANC reclama una investigació a Parlón

En aquest sentit, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha enviat aquest dilluns un requeriment a la consellera d’Interior, Núria Parlón, en què rebutja “el contingut, forma i to de l’informe” dels Mossos en l’informe enviat al Suprem per la “incriminació que es fa de l’ANC i altres organitzacions democràtiques”. Acusa els Mossos de tenir una actuació més pròpia de la “Brigada Político Social o de les Brigades d’Informació de la policia franquista” que d’una policia democràtica. Per això reclama a la titular d’Interior una investigació dels fets i que es depurin responsabilitats.

L’entitat rebutja conceptes com “suposades amenaces del «terrorismo nacionalista blanco», que no se sap a què es refereix ni amb quina base es planteja” o una relació amb el que Mossos denomina “Marxisme leninisme independentista que considera una amenaça alta”. També critiquen que en l’informe es defineixi l’ANC i les altres organitzacions com a “actors sobiranistes” i els consideri una “amenaça alta”.

L’Assemblea critica el llenguatge, la tergiversació dels fets i l’actitud discriminatòria que s’inclou en l’informe i recorda que la concentració a l’Arc de Triomf i posterior manifestació fins al Parlament va ser comunicat i suposa un atac a la llibertat d’expressió. “En l’informe s’ignora que l’Assemblea havia comunicat, no només una concentració al passeig de Lluís Companys, sinó la posterior manifestació fins al Parlament per a mostrar la disconformitat amb el pacte d’investidura”, remarca.

A més, l’ANC també critica que en l’informe es justifiqui l’ús de gas pebre “per la virulència” de la manifestació en una de les entrades al Parc de la Ciutadella quan a totes les imatges registrades es constata “l’actitud de resistència passiva” dels manifestants concentrats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia