Política

Política

El govern ja negocia amb ERC i comuns els pressupostos del 2025

Illa completa l’estructura del seu executiu amb el nomenament de 32 alts càrrecs, entre els quals hi ha Trapero com a nou director general de la Policia

La consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, ja ha començat a negociar els pressupostos per al 2025 amb ERC i comuns amb l’objectiu de poder-los tenir l’1 de gener del 2025. D’aquesta manera, el govern de Salvador Illa ha donat el tret de sortida als treballs per elaborar un projecte de pressupostos que començarien la seva la tramitació parlamentària al novembre amb l’objectiu que puguin entrar en vigor ja a principis d’any. Així ho ha explicat la portaveu i consellera de Territori, Sílvia Paneque, en la roda de premsa posterior al segon consell executiu.

El govern de Salvador Ila ja ha començat a caminar amb l’aprovació de l’elaboració del Pla de Govern de la XV legislatura, les línies generals d’actuació que seguiran les polítiques de cada departament en els pròxims anys, i, sobretot, amb els nomenaments dels alts càrrecs -les secretaries generals, considerades la mà dreta de les conselleries- del nou executiu socialista, alguns dels quals ja s’han donat a conèixer els últims dies. És el cas del major Josep Lluís Trapero, nou director general de la Policia, o Manel Nadal, germà de l’exconseller Joaquim Nadal, secretari de Mobilitat i infraestructures. En total 32 alts càrrecs, quinze dels quals dones, com la periodista Cristina Farrés, germana de l’alcaldessa de Sabadell, que serà la nova directora general de comunicació del departament de Presidència.. Una gran majoria d’aquests nous càrrecs de l’anomenat sottogoverno -secretaris generals, secretaris i director generals- provenen de governs municipals, diputacions, del Parlament i del mateix partit.

El finançament singular

El pla de Govern de Salvador Illa ha de donar resposta, com ha recordat Paneque, als acords d’investidura arribats amb ERC i els comuns, que ha assegurat es compliran “lletra per lletra” al llarg de tota la legislatura, sobretot pel que fa a la qüestió del model de finançament. Amb tot, ara per ara la prioritat és l’elaboració i l’aprovació dels pressupostos per al 2025 i, per tant, la consellera Romero, segons Paneque, no se centrarà en la planificació i negociació amb el govern espanyol sobre un finançament singular fins que hi hagi pressupostos aprovats.

El pla del govern del PSC, però, contempla treballar per a “l’assoliment d’un sistema de finançament singular”, tal com exigeixen els republicans. Davant el debat sobre si es tracta o no d’un concert econòmic, Paneque ha remarcat que el govern d’Illa no entrarà “en espirals de vocabulari ni de soroll” que potser interessen a Junts o al PP “per definir el model de finançament” que ha assegurat “en cap cas va en detriment de cap comunitat autònoma”.

Eixos del govern

Aquest divendres i dissabte, els membres de l’executiu d’Illa es reuniran al Monestir de Poblet per “detallar i concretar” les prioritats de cada departament que permetran ultimar el pla de Govern. Un pla que se centra en les prioritats que Illa va explicar en el seu discurs del debat d’investidura al Parlament i que, a part d’incloure el finançament singular, se centren també en el medi ambient i la transformació digital, la prioritat social, el feminisme i la igualtat, la reforma de l’administració dels serveis públics i un “autogovern efectiu i al servei de tothom”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.