Política

Estat espanyol

Sánchez viatja a Àfrica per impulsar la cooperació contra la immigració irregular i Feijóo l’acusa d’atiar l’“efecte crida”

El president del govern espanyol defensa els beneficis d’una migració segura

Mauritània i Gàmbia se sumen als països que tenen acords de migració circular amb l’Estat

La immigració s’ha convertit en el nou front de batalla de la dreta espanyola per desgastar el govern de Pedro Sánchez. El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha criticat aquest dimecres el viatge que Sánchez fa aquesta setmana a Mauritània, Gàmbia i Senegal per aprofundir en la cooperació contra la immigració irregular i l’ha acusat “d’encoratjar un efecte crida”.

“En comptes d’anar a Àfrica a combatre les màfies, Sánchez promociona Espanya com a destinació. A l’inrevés que la resta de la Unió Europea (UE)”, ha afirmat el líder popular en un missatge a les xarxes socials. Núñez Feijóo ha exigit que “qui vingui, contracte en origen i carta de compliment de les nostres lleis”.

El polític conservador ha obviat així que un dels objectius de la gira africana del president espanyol és tancar acord de migració circular amb Mauritània i Gàmbia per fer front a les rutes migratòries irregulars des d’aquests països cap a les Illes Canàries. Aquesta fórmula consisteix en formar i contractar treballadors en origen perquè vagi a treballar de manera estacion a l’Estat espanyol en una tasca concreta i al final de la temporada tornin al seu país d’origen. Fins ara Espanya tenia acords per fomentar aquest tipus d’immigració legal amb set països: el Marroc, Senegal, Colòmbia, Hondures, Equador, Argentina i Uruguai.

En una compareixença conjunta amb el president maurità, Mohamed Ould Ghazouani, Sánchez ha defensat els efectes positius de la migració legal, que ha considerat fonamental per a l’economia perquè suposa “riquesa, desenvolupament i prosperitat”. A més, ha subratllat la contribució dels immigrants en el sosteniment de la Seguretat Social o del sistema públic de pensions. Sánchez ha afirmat que la immigració no és un problema, sinó “una necessitat que implica certs problemes”. Segons fonts del govern espanyol, l’Estat necessitarà de 200.000 a 250.000 treballadors d’origen estranger fins al 2050 per sostenir l’Estat del Benestar.

En declaracions al port de Banjul, la capital de Gàmbia, on ha visitat els efectius de la policia espanyola i la Guàrdia Civil que col·laboren amb el país africà en la lluita contra la migració il·legal, Sánchez no ha replicat explícitament les crítiques de Núñez Feijóo, però ha insistit en els beneficis que “una migració segura, ordenada i regular” té tant per a l’Estat com per als països d’origen. Segons ell, això és el que busca la iniciativa de la migració circular, que aquest any ha portat 21.000 treballadors estrangers a l’Estat de manera temporal.

El mandatari ha subratllat que “el fenomen migratori no entén de fronteres” i, per aquest motiu, cal una política migratòria en la que participin els països d’origen, trànsit i destinació. “Només així podrem fer front a un repte transnacional com és la migració”, ha sentenciat.

“Tesis xenòfobes”

Qui sí que ha respost al líder del PP ha estat el ministre espanyol d’Exteriors, José Manuel Albares, que ha acusat Núñez Feijóo d’abraçar “les tesis més xenòfobes de l’extrema dreta”. Segons ell, “el PP corre darrere Vox en un discurs xenòfob, alarmista i que intenta dividir la societat espanyola”.

També ha retret a Núñez Feijóo que no s’avingui a una reforma de la llei d’estrangeria per establir un sistema de repartiment solidari dels menors immigrants entre les comunitats autònomes. Albares ha demanat al popular que, “si no vol donar suport al govern espanyol o als ciutadans, com a mínim doni suport als governs del PP”, ha dit en referència a les crides que fan els presidents de Canàries i de Ceuta. “Em sembla que hi ha una manca de responsabilitat i inhumanitat absoluta per part del PP”, ha etzibat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]