Política

guerra a gaza

Borrell proposa a la UE sancionar ministres israelians pels seus “missatges d’odi”

El cap de la diplomàcia europea també demana als Vint-i-set aixecar les restriccions a imposades a Ucraïna perquè pugui fer servir l’armament que li envien en territori rus

La Unió Europea (UE) ha obert aquest dijous el debat per imposar sancions a ministres israelians que amb els seus missatges incitin a l’odi. Durant una reunió informal del conseller d’Afers Exteriors de la UE, Josep Borrell, que viu els seus últims dies com a cap de la diplomàcia europea, ha fet una crida als Vint-i-set a “deixar de tenir tabús” per sancionar els membres del govern israelià que difonen missatges d’odi contra els palestins. Borrell considera inacceptables les declaracions que dimecres va fer el ministre israelià d’Afers Estrangers d’Israel, Israel Katz, coincidint amb l’operació a Cisjordània. El cap de la diplomàcia israeliana va proposar una evacuació temporal dels residents del territori palestí ocupat, és a dir, el mateix que van fer amb la població de la Franja de Gaza.

La proposta de Borrell per sancionar a ministres israelians ha obtingut el suport d’Irlanda, informa Efe, però no la unanimitat necessària entre les Vint-i-set, amb Alemanya liderant els països que s’oposen a fer-ho. La ministra alemanya d’Afers Estrangers, l’ecologista Annalena Baerbock, ha advocat per “fer tot el possible per aconseguir rebaixar la tensió a la regió”. Els Vint-i-set si estan d’acord, explica Efe, en reclamar un alto el foc a la Franja de Gaza i en demanar l’alliberament dels ostatges israelians que continuen segrestats per Hamàs.

La situació a l’Orient Mitjà ha estat un dels temes abordats que s’ha posat sobre la taula en la reunió d’aquest dijous, però no l’únic. Els ministres d’Afers Estrangers dels de la UE també han parlat de la situació a Veneçuela i a Ucraïna. En relació amb aquest últim tema Borrell ha demanat als Vint-i-set aixecar les restriccions a Ucraïna perquè pugui fer servir plenament les armes que li proporcionen, és a dir, pugui usar-les per atacar territori rus.

Borrell ha fet aquesta proposta en presència del ministre ucraïnès d’Afers Estrangers, Dmitro Kuleba, que desplaçat aquest dijous a Brussel·les per participar en la reunió i intentar convèncer els seus homòlegs de la importància d’aixecar aquest vet. Kuleba també destacat la importància que les armes els hi arribin a temps, i en aquest sentit, ha retret als Vint-i-set el desfasament de temps entre l’anunci de l’ajuda militar per part dels aliats d’Ucraïna i la seva entrega real. “Aquestes coses, després de dos anys i mig de guerra, haurien de funcionar com un rellotge suís, sense retards i de la manera més eficaç”, ha dit Kuleba, en declaracions recollides per Efe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia