Política

Estats Units

ABBA reclama a Trump que no utilitzi la seva música per a la campanya

El grup suec s’afegeix a una petició que han fet artistes com The Rolling Stones, Céline Dion, Bruce Springsteen o Neil Young, entre altres

Descobreixen disset comptes falsos partidaris de Trump a X que utilitzen imatges “robades i manipulades” d’‘influencers’ europees

La llista de reproducció de l’expresident dels Estats Units Donald Trump (2017-2021) cada vegada és més curta. Els membres del grup musical ABBA han exigit també al candidat republicà que deixi d’utilitzar la seva música i els seus videoclips en la campanya electoral de les presidencials nord-americanes.

“Hem descobert, amb els membres d’ABBA, que han aparegut vídeos on la música d’ABBA és utilitzada en actes de Trump”, ha informat el segell discogràfic del quartet suec, Universal Music. “I li hem sol·licitat que aquesta utilització sigui suspesa de manera immediata”, ha afegit en un comunicat al qual ha tingut accés Efe.

La discogràfica ha reaccionat així a la informació publicada aquest dijous pel diari suec Svenska Dagbladet, que assegura que en un míting de Trump a Minnesota, el passat juliol, es van escoltar diversos temes de la banda sueca, com The Winner Take It All, acompanyats de vídeos del seus membres.

El segell subratlla que no ha rebut cap sol·licitud i tampoc no ha donat cap permís als responsables de la campanya republicana per utilitzar aquestes cançons i vídeos.

Una llarga llista

Aquest no és el primer grup o artista que demana públicament a Trump que no utilitzi la seva música o imatge. A principis d’agost ja ho va fer el cantant francès Yoann Lemoine. El músic, més conegut pel nom artístic Woodkid, va denunciar que l’expresident nord-americà utilitzava sense permís el seu gran èxit Run Boy Run en un vídeo de campanya. El clip va ser difós a través de la xarxa social de Trump, Truth Social, i s’hi podien veure imatges de militars, manifestants antivacunes i eslògans com l’“Amèrica primer”, popularitzat per l’exmandatari. El vídeo, d’uns dos minuts de durada, ja havia aparegut abans durant la precampanya i Woodkid ja s’havia queixat del seu ús.

“Una vegada més, mai no he donat el meu permís per a l’ús de la meva música en aquest vídeo de Donald Trump”, va indicar Lemoine. “Run Boy Run és un himne LGTB+ escrit per mi, un orgullós músic LGTB+. Quina ironia”, va lamentar.

La cantant canadenca Céline Dion es va queixar igualment aquest mes de l’ús del seu tema My Heart Will Go On en un acte polític de Trump a Montana. L’equip de Dion va publicar ràpidament una nota on subratllava que l’ús de la seva música no estava “autoritzat de cap manera”. “Céline Dion no avala aquesta utilització ni cap altre similar”, va sentenciar. “I de veritat, AQUESTA cançó?”, va afegir.

En anteriors campanyes ja van demanar públicament a Trump que no punxi en públic la seva música artistes com The Rolling Stones, The Beatles, Bruce Springsteen, Neil Young, John Fogerty, Phil Collins, R.E.M, Rihanna, Guns N’ Roses, Adele, Eddy Grant, Pharrel Williams o Panic! at the Disco. També van fer la mateixa petició els hereus de músics traspassats com Leonard Cohen, Tom Petty i Prince.

Trump sí que ha obtingut el permís d’alguns músics populars com Kid Rock o Lee Greenwood, conegut pel seu himne patriòtic God Bless the USA.

‘Fake fans’

A banda d’utilitzar cançons de músics que no simpatitzen amb ell, Trump tampoc no ha tingut escrúpols a l’hora de difondre imatges falses generades per intel·ligència artificial (IA) per suggerir que té el suport de celebritats.

És el cas de la cantant Taylor Swift i les seves fans, conegudes com Swifties. El republicà va compartir la setmana passada a Social Truth un muntatge on Swift apareixia vestida com l’Oncle Sam amb el missatge “Taylor wants you to vote for Donald Trump” (“Taylor vol que votis pr Donald Trump”). També va mostrar diverses fotografies de fans de la cantant que duien samarretes amb el lema “Swifties for Trump (“Swifties per Trump”). Un altre retall publicat per Trump era el d’un titular d’un web satíric que deia que les fans de l’estrelal del pop s’havien decantat per votar a Trump després de la cancel·lació dels concerts de Swift a Viena arran d’un pla terrorista frustrat.

La cantant nord-americana, que té una gran influència entre les capes més joves de la societat dels Estats Units, no ha fet públic el seu suport a cap dels candidats presidencials, si bé a l’anterior campanya de 2020 va fer costat a l’actual president, el demòcrata Joe Biden.

D’altra banda, la cadena CNN ha revelat aquest dijous que almenys disset comptes a la xarxa social X (abans Twitter) de suposades joves nord-americanes partidàries de Trump utilitzen “fotos robades i manipulades” d’“influencers” europees.

Segons una investigació del canal televisiu i el Centre per a la Resiliència Informativa (CIR, en anglès), aquests comptes són alguns dels 56 perfils identificats a X que semblen formar part d’una “campanya coordinada per impulsar contingut pro-Trump a Internet”.

“L’anàlisi d’aquesta comptes revela un padró de comportament no autèntic, utilitzen fotografies robades manipulades per incloure lemes de Trump i [el seu moviment] MAGA [Make America Great Again] a peces de roba”, segons els autors de l’estudi.

Entre les afectades per la utilització de la seva imatge hi ha influencers de moda i estil de Dinamarca, Rússia, o Alemanya.

La investigació, però, no ha trobat “indicis que la campanya de Trump estigui involucrada” amb aquests comptes. El CIR i la CNN van notificar a X la indentificació dels 53 perfils falsos, però la xarxa social del magnat Elon Musk no va respondre. No obstant això, molts dels comptes van ser suspesos posteriorment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

L’OMS anuncia un pacte amb Israel per vacunar contra la poliomielitis

Barcelona
Europa

París i Londres acorden reforçar la cooperació sobre immigració irregular

Barcelona
Estats Units

ABBA reclama a Trump que no utilitzi la seva música per a la campanya

Barcelona
política

Rull visita Puigdemont i acusa el Suprem de posar traves a l’amnistia

barcelona
política

L’alcalde de Mataró es postula per presidir la FCM

mataró
societat

Eduard Sallent tornarà a la Regió Metropolitana Sud dels Mossos

barcelona
Política

Mor Javier Gómez Navarro, figura clau dels Jocs Olímpics de Barcelona 92

guerra a gaza

Borrell proposa a la UE sancionar a ministres israelians

barcelona
educació

Més de 31.400 alumnes que havien fet la preinscripció d’FP no tenen plaça

barcelona