Política

Veneçuela

La UE acorda no reconèixer la “legitimitat democràtica” de Maduro

Els vint-i-set argumenten que no poden “comprovar la seva victòria electoral” per l’opacitat dels comicis

Els països europeus descarten, per ara, imposar noves sancions al país sud-americà

Els ministres d’afers exteriors de la Unió Europea (UE) han coincidit aquest dijous en no reconèixer la “legitimitat democràtica” de Nicolás Maduro com a president de Veneçuela perquè no poden “comprovar la seva victòria electoral”.

L’alt representant de la UE, Josep Borrell, ho ha anunciat aquest dijous després que els vint-i-set hagin assumit que ja no rebran les actes electorals de les autoritats veneçolanes per contrastar els resultats. “Hem demanat les actes una i altra vegada, però, un mes després, no hi ha esperança que Maduro les presenti, és molt tard per a això”, ha dit el cap de la diplomàcia europea. “Serà el president de facto, però no té legitimitat democràtica perquè els resultats no es poden verificar”, ha afirmat Borrell en la roda de premsa posterior a la reunió dels titulars d’Exteriors comunitaris.

El consell informal d’Exteriors, però, no ha arribat a un acord per reconèixer com a guanyador de les eleccions veneçolanes el principal candidat opositor, Edmundo González Urrutia. Fonts diplomàtiques espanyoles han avançat a l’agència Efe que “hi ha hagut consens en què no es reconeixerà la victòria de Maduro, però no així per al reconeixement de l’oposició”. Segons les mateixes fonts, els vint-i-set han decidit apostar per “intensificar el diàleg amb actors regionals, especialment amb Brasil i Colòmbia, i per fer tot el possible per preservar la integritat física i els drets civils i polítics dels membres de l’oposició”.

Tampoc hi ha hagut una posició comuna sobre la possibilitat d’ampliar les sancions a Veneçuela, que ja afecten 55 personalitats polítiques del país”. Borrell ha justificat que imposar ara “més sancions personals implicaria” dirigir-les directament “als màxims responsables polítics”, com el mateix Maduro. Els vint-i-set han optat per instar el govern chavista a negociar amb l’oposició per fer una “transició” que comporti una “restauració de la democràcia”. “Estats membres han decidit veure com es desenvolupen els esdeveniments després de les manifestacions d’avui i la manera com el govern busca alguna mena de negociació” abans de considerar noves sancions a la cúpula política del país, ha afegit Borrell.

“Dervergonyit”

El ministre d’Exteriors veneçolà, Yván Gil, ha reaccionat amb duresa a la decisió dels vint-i-set de no reconèixer Maduro com a guanyador de les eleccions i ha carregat contra Borrell.

“El desvergonyit Borrell, el mateix que porta anys duent al caire del col·lapse a la UE, el que s’agenolla davant la massacre i genocidi a Palestina i el que va fracassar promovent un pallasso com [l’opositor veneçolà Juan] Gauidó a Europa, ara pretén ignorar les institucions democràtiques de Veneçuela”. “El seu nou Guaidó també ha fracassat”, ha dit en al·lusió al candidat opositor González Urrutia.l

Gil ha assegurat que al seu país, d’on van fer fora “els imperis europeus a sang i foc”, els “importa un rave els seus comentaris”. “Aquí va triomfar la Constitució i la democràcia. Dediqui els seus últims dies en el càrrec a assumir totes les derrotes que ha recollit, deixi’ns en pau, prou de tanta ingerència”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Veneçuela

La UE acorda no reconèixer la “legitimitat democràtica” de Maduro

Barcelona
Guerra a Europa

Un avió de combat F-16 enviat pels Estats Units s’estavella a Ucraïna

Barcelona
Iran

L’ONU alerta que Teheran acumula cada vegada més urani enriquit

Barcelona
Guerra a Gaza

L’OMS anuncia un pacte amb Israel per vacunar contra la pòlio a la Franja

Barcelona
Europa

París i Londres acorden reforçar la cooperació sobre immigració irregular

Barcelona
Estats Units

ABBA reclama a Trump que no utilitzi la seva música per a la campanya

Barcelona
política

Rull visita Puigdemont i acusa el Suprem de posar traves a l’amnistia

barcelona
política

L’alcalde de Mataró es postula per presidir la FCM

mataró
societat

Eduard Sallent tornarà a la Regió Metropolitana Sud dels Mossos

barcelona