Política

política

El govern es tanca dos dies a Poblet per dissenyar la legislatura

Illa lliura una carta d’objectius a cada conseller, que plantejaran en les reunions de treball el pla d’acció de cada departament

El mateix president ha impulsat la cita perquè té en Tarradellas el seu gran referent polític

El govern al complet de Salvador Illa es troba reunit des d’aquest matí al monestir de Poblet, a la Conca de Barberà, on farà una estada de dos dies per fer pinya entre els consellers, i alhora posar en comú els objectius i el pla de legislatura de cada departament. L’executiu, que ha estat rebut per l’abat Rafel Barruè a la porta de l’església del monestir, s’ha tancat tot seguit en una sala de l’Arxiu Tarradellas, sota una foto del president de la Generalitat recuperada després del franquisme. I és que el president ha cuidat molt avui els detalls. Com ja va fer fa unes setmanes després del seu primer executiu, ha lliurat així un escrit a cada conseller, en aquest cas una carta d’objectius personalitzada. A Albert Dalmau, de Presidència, li ha demanat per exemple una estratègia de modernització organitzativa i estratègica del sector públic “en el marc de la Tercera Transformació de catalunya”, a més d’una agenda de diàleg amb el territori. A Alícia Romero, d’Economia i Finances, li ha reclamat que treballi perquè Catalunya “recuperi” el lideratge econòmic a l’Estat, sense cap esment al nou model de sobirania fiscal. En canvi, a Sílvia Paneque, de Territori, sí que li recorda que el traspàs de Rodalies és “una qüestió clau” i li reclama “ambició” per mobilitzar 50.000 habitatges públics i garantir el dret a l’habitatge. A Esther Niubó, d’Educació, li recorda que el país “no es pot permetre” un sistema educatiu amb uns “mals resultats” en els aprenentatges i un elevat abandonament escolar. A Miquel Sàmper, d’Empresa, li recorda que cal modernitzar el teixit productiu, i que Catalunya s’ha de mantenir com a “referent” en turisme, indústria i innovació tecnològica. A Jaume Duch, d’Acció Exterior, li demana que Catalunya “no es mantingui al marge” en el context global, i reforci els vincles amb Europa, on ha de treballar per l’oficialitat del català en col·laboració amb el govern espanyol. A Berni Álvarez, primer conseller d’Esports, li reclama que “treballi” per millorar les infraestructures i equipaments esportius de Catalunya, i al també primer titular de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, li reclama que vetlli pel català com a “element clau de progrés” i que se centri en l’aprovació i i execució del Pacte Nacional per la Llengua.

Illa, que després ha dinat amb els monjos juntament amb el conseller de Justícia, Ramon Espadaler, ha estat l’impulsor de la cita, ja que el seu referent polític és Josep Tarradellas. I és que el secretari personal, Romà Planas, va ser després mentor d’Illa, com a alcalde de la Roca del Vallès abans d’una mort sobtada que li va donar l’alcaldia a l’ara president de la Generalitat.

Illa ha signat aquest matí en el llibre d’honor de l’Arxiu Tarradellas, on ha ressaltat el “pacte, la institucionalitat, l’autogovern i la concòrdia” com els quatre “punts cardinals del tarradellisme”, que també el guien a ell. A la tarda, els membres de l’executiu visiten el monestir, abans de continuar les sessions internes de treball, que culminaran demà al matí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.