Política

Guerra a Europa

Putin visitarà Mongòlia, que hauria de detenir-lo i lliurar-lo al TPI

El Tribunal Penal Internacional recorda al país asiàtic que té l’obligació d’executar l’ordre de detenció contra Putin si entra al país

El Kremlin assegura que no els preocupa aquesta possibilitat

El president rus, Vladímir Putin, visitarà dimarts vinent Mongòlia, un país membre del Tribunal Penal Internacional (TPI) i que, per tant, hauria d’executar l’ordre de detenció contra ell dictada al març de l’any passat pel tribunal de La Haia.

Putin es reunirà a Ulan Bator amb el seu homòleg mongol, Ukhnaa Khurelsukh, per “intercanviar opinions sobre les relacions bilaterals i la cooperació”, segons ha informat aquest divendres l’agència oficial de notícies mongola Montsame. També participara en un acte de commemoració del 85 aniversari de la batalla del riu Khalkh, on les tropes soviètiques i de Mongòlia es van enfrontar a les forces japoneses.

Aquesta serà la primera visita de Putin a un Estat membre del TPI d’ençà que el tribunal va ordenar al març de 2023 el seu arrest per presumptes crims de guerra a Ucraïna, en concret per la deportació de nens ucraïnesos cap a Rússia. L’estiu passat, el mandatari rus va decidir no viatjar a Sud-àfrica per assitir a la cimera del grup d’economies emergents, els BRICS, ja que el país africà també és un Estat membre del TPI.

El tribunal ha recordat aquest divendres que Mongòlia, com a Estat Part de l’Estatut de Roma –el tractat fundacional del TPI–, té l’obligació d’arrestar el mandatari rus i lliurar-lo a l’organisme judicial multilateral. En el cas que el país no cooperi, els jutges poden emetre “una constatació en aquest sentit” i informar-ne a l’assemblea dels Estats Parts, perquè adopti “les mesures que consideri apropiades”, segons ha explicat el portaveu del tribunal, Fadi el-Abdal·là. El TPI no disposa de capacitat per detenir sospitosos, i només pot exercir la seva jurisdicció a través dels Estats membres.

El portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov, ha assegurat que no els inquieta la possibilitat que Putin pugui ser detingut a Mongòlia en virtut de l’ordre de detenció del TPI. “No, no estem preocupats. Tenim un magnífic diàleg amb els nostres amics de Mongòlia”, ha dit Peskov. A més, ha assegurat que “tots els aspectes de la visita han estat preparats curosament”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat espanyol

Sánchez avança el Congrés Federal del PSOE al novembre

barcelona
País Basc

Roben del cotxe del lehendakari, armilles antibala i munició dels escortes

Barcelona
política

Trapero reivindica “la col·laboració lleial” dels agents polítics i socials amb els Mossos

barcelona
Guerra a Europa

Putin visitarà Mongòlia, que hauria de detenir-lo i lliurar-lo al TPI

Barcelona
Política

Mor als 69 anys el rei maori Kiingi Tuheitia de Nova Zelanda

itàlia

Detenen un membre de les Brigades Roges a l’Argentina

barcelona
Alemanya

Agredeixen amb pintura una política alemanya en ple míting

Barcelona
política

El govern es tanca dos dies al monestir de Poblet per dissenyar la legislatura

vimbodí i poblet
guerra a gaza

Israel mata un comandant de Hamàs a Jenín

barcelona