Política

guerra a europa

Zelenski destitueix el cap de la força aèria ucraïnesa després de l’accident d’un F-16

El cessament arriba l’aire l’endemà de fer-se públic el sinistre de l’aparell entregat recentment a Ucraïna i la mort del seu pilot

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha destituït aquest divendres el comandant de la força aèria ucraïnesa, Mikola Oleszuk, l’endemà de saber-se que un caça F-16 de fabricació nord-americà entregat fa poc a Kíiv s’havia estavellat a principi de setmana i el pilot havia mort en l’accident.

“He decidit substituir al comandant de les forces aèries. Estic eternament agraït amb tots els nostres pilots militars”, ha dit Zelenski en un vídeo publicat a Telegram després de la publicació del decret de destitució. En el missatge, recollit per Efe el mandatari ucraïnès no explica el motiu del relleu, però parla de la necessitat de protegir al personal i reforçar el nivell de comandament.

L’Estat Major de l’Exèrcit ucraïnès ha informat que el tinent general Anatoliy Kryvonozhka assumiria temporalment les funcions de comandant. L’accident va tenir lloc dilluns, dia en el qual Moscou va llançar una onada d’atacs aeris contra quinze de les vint-i-quatre regions d’Ucraïna. El caça accidentat, segons va explicar dijous el mateix exèrcit ucraïnès en un comunicat recollit per Efe, es va estavellar durant una maniobra per interceptar un objectiu rus, però no va explicar el motiu de la caiguda. En l’accident va morir el pilot.

L’arribada dels primers F-16 a Ucraïna fa poc més d’un mes, va ser una fita per Zelenski que feia temps que el reclamava als seus socis occidentals.

L’accident de l’F-16 ha estat un cop dur per Kíiv en una setmana en la qual les tropes del president Vladímir Putin estan avançant molt de pressa cap a la ciutat de Pokrovsk, a l’est d’Ucraïna.

Rússia atac Khàrkiv

D’altra banda, almenys sis persones han mort aquest divendres, entre elles una nena de 14 anys, en una bateria d’atacs de les forces russes sobre la ciutat de Khàrkiv, la segona ciutat més gran d’Ucraïna, segons han informat les autoritats locals, que han denunciat que una de les bombes guiades ha impactat prop d’un parc infantil. L’ofensiva, explica Efe, també ha deixat una seixantena de ferits, fruit d’un total de cinc bombardejos llançats des de la regió russa de Bélgorod, en un intent de frenar la incursió ucraïnesa a la veïna Kursk. Un dels atacs aeris ha fet blanc en un edifici de dotze plantes. El president ucraïnès ha denunciat que aquests atacs anaven dirigits de manera “directa” contra la població civil i ha destacat la feina dels serveis d’emergència a l’hora d’atendre les víctimes i buscar persones atrapades entre la runa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.