Política

AMÈRICA LLATINA

El Brasil tanca la xarxa social X i eleva el to del litigi amb Musk

Les operadores acaten l’ordre d’un jutge del Tribunal Suprem que afecta “tot el territori nacional”

La decisió s’emmarca en una investigació per la difusió de notícies falses

El propietari de la plataforma denuncia un atac a la llibertat d’expressió

La xarxa social X (l’antic Twitter), propietat del multimilionari Elon Musk, ha deixat de funcionar aquest dissabte al Brasil després que el Tribunal Suprem n’ordenés el tancament per la negativa de la companyia a bloquejar perfils per ordre judicial.

La suspensió la va ordenar, divendres, el jutge Alexandre de Moraes després que Musk incomplís l’ordre de nomenar, en un termini de 24 hores, un representant legal de la plataforma al Brasil. “La llibertat d’expressió és el pilar de la democràcia i un pseudojutge no electe del Brasil l’està destruint amb finalitats polítiques”, ha reaccionat Musk. El magnat, que és propietari també de Tesla i de Space X, una empresa de fabricació aeroespacial i de serveis de transport en aquest àmbit, ha carregat contra el “règim repressor del Brasil”, que “té tanta por que el poble sàpiga la veritat que destruirà tot aquell que ho intenti”.

La sentència s’emmarca dins d’una investigació per la difusió de notícies falses en què figura Musk per la sospita d’haver comès delictes d’obstrucció a la justícia, organització criminal i incitació al crim. La plataforma, segons De Moraes, tenia la intenció d’“instituir un ambient de total impunitat i de territori sense llei”.

La companyia ja havia tancat la seva oficina al Brasil a principi d’agost assegurant que els seus treballadors havien estat amenaçats amb la detenció si no complien amb unes ordres que X qualifica de “censura” i considera il·legals sota l’actual legislació brasilera.

Eliminació de perfils

Els problemes amb X van començar fa uns mesos, quan el magistrat del Suprem va ordenar eliminar un seguit de perfils per, suposadament, desinformar i Musk es va negar a fer-ho acusant el jutge d’actuar sense motiu aparent.

La suspensió de la xarxa social estarà activa fins que s’hagin “complert” totes les ordres judicials i s’hagin pagat les multes milionàries imposades a X. El Brasil, un país de 200 milions d’habitants, és un dels estats del món amb més usuaris actius de la popular plataforma, uns 20 milions. D’altra banda, no és la primera vegada que la justícia brasilera ordena suspendre na xarxa social. Ja ho va fer amb YouTube (2007), WhatsApp (2015 i 2016) i Telegram (2023) al·legant falta de col·laboració en investigacions judicials.

Aquesta és l’última d’una sèrie de polèmiques que envolten Musk, que ja va topar amb la Unió Europea a propòsit de la regulació de la xarxa social i, a principi d’agost, va entaular una guerra dialèctica amb el nou primer ministre britànic, el laborista Keir Starmer, pels aldarulls racistes que van esclatar al Regne Unit.

El jutge De Moraes també ha imposat multes diàries d’uns 8.000 euros als qui intentin accedir a la xarxa social mitjançant l’eina Virtual Private Network (VPN).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTATS UNITS

Trump crea confusió i rebutja ara una esmena avortista a Florida

BARCELONA
Política

L’ANC convocarà una assemblea general per actualitzar el seu full de ruta

barcelona
GUERRA A GAZA

Primeres vacunes contra la pòlio, en una altra mortífera jornada d’atacs a la Franja

BARCELONA
ÀSIA

Manila i Pequín s’acusen d’un altre incident al mar de la Xina meridional

BARCELONA
GUERRA A GAZA

Quart dia d’incursió israeliana a Jenín, a la Cisjordània ocupada

BARCELONA
AMÈRICA LLATINA

El Brasil tanca la xarxa social X i eleva el to de la disputa amb Musk

BARCELONA
Política

El govern acaba la trobada a Poblet fixant les seves prioritats

barcelona
Política

Montero promet a les autonomies poder optar al finançament singular català

barcelona
GUERRA A EUROPA

El secretari general aliat justifica la incursió de Kíiv a Rússia

BARCELONA