Política

ÀSIA

Manila i Pequín s’acusen d’un altre incident al mar de la Xina meridional

Dos vaixells guardacostes topen i filipins i xinesos hi veuen intencionalitat de l’altra part

Les Filipines han acusat aquest dissabte un vaixell guardacostes xinès d’haver col·lidit “de manera deliberada”, i fins a “tres vegades”, contra una de les seves embarcacions en una zona disputada del mar de la Xina Meridional, informa Efe. Pequín, per la seva banda, ha replicat que els filipins han buscat intencionadament el xoc.

Aquest és l’últim d’un seguit d’incidents continuats entre vaixells de tots dos països. Ha tingut lloc prop de l’atol Sabina (conegut com a Xianbin Jiao per la Xina), disputat entre Pequín i Manila i que forma part de les illes Spratly, al mar de la Xina Meridional.

L’atol està situat a uns 140 quilòmetres a l’oest de l’illa filipina de Palawan i a uns 1.200 de l’illa de Hainan, el punt territorial més pròxim per la banda xinesa. A més d’aquest, els dos països es disputen l’atol Second Thomas i l’escull Scarborough, prop de l’illa filipina de Luzón.

Les tensions entre la Xina i Filipines han augmentat des de l’arribada al poder a Manila del president Ferdinand Marcos Jr. el 2022, que ha reforçat la seva aliança militar amb els EUA. Els ocs o tensions entre vaixells de tots dos països a les zones disputades són d’una freqüència gairebé setmanal.

Àrea estratègica

El mar de la Xina Meridional, que inclou els arxipèlags Spratly i Paracel, és un àrea estratègica per on passa un terç del tràfic marítim mundial i que acull el 12% dels caladors de pesca globals i també potencials jaciments d’hidrocarburs.

Pequín reclama per motius històrics gairebé la totalitat del mar, una reivindicació que topa amb altres països com ara el Vietnam, Malàisia, Brunei i Filipines i l’illa de Taiwan.

El principal risc en aquestes convulses aigües és que es converteixin en escenari d’un potencial conflicte entre la Xina i els EUA, que no mantenen cap disputa sobiranista però que tenen un pacte de defensa mútua amb Filipines.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

L’ANC convocarà una assemblea general per actualitzar el seu full de ruta

barcelona
GUERRA A GAZA

Primeres vacunes contra la pòlio a la Franja, en una altra mortífera jornada d’atacs

BARCELONA
ÀSIA

Manila i Pequín s’acusen d’un altre incident al mar de la Xina meridional

BARCELONA
GUERRA A GAZA

Quart dia d’incursió israeliana a Jenín, a la Cisjordània ocupada

BARCELONA
AMÈRICA LLATINA

El Brasil comença la desconnexió de la xarxa social X

BARCELONA
Política

El govern acaba la trobada a Poblet fixant les seves prioritats

barcelona
Política

Montero promet a les autonomies poder optar al finançament singular català

barcelona
GUERRA A EUROPA

El secretari general aliat justifica la incursió de Kíiv a Rússia

BARCELONA
Política

Illa connecta amb Tarradellas

Vimbodí i Poblet