Política

GUERRA A GAZA

Creix la pressió sobre Netanyahu després de la recuperació dels cadàvers de sis ostatges més

Entre les víctimes, hi ha un jove de nacionalitat estatunidenca

Manifestacions de protesta aquest diumenge a Jerusalem i Tel Aviv

L’exèrcit israelià ha confirmat aquest diumenge la recuperació dels cadàvers de sis ostatges –quatre homes i dues dones– d’un túnel subterrani a l’àrea de Rafah, al sud de la Franja de Gaza, i el seu retorn a territori israelià, informa Efe.

Les víctimes, totes segrestades el 7 d’octubre passat durant l’atac de Hamàs, han estat identificades com a Carmel Gat, Eden Yerushalmi, Hersh Goldberg-Polin –un jove de doble nacionalitat, israeliana i estatunidenca– , Alexander Lobanov, Almog Sarusi i Ori Danino.

Segons el portaveu militar israelià, Daniel Hagari, una investigació inicial indica que els sis haurien estat assassinats per Hamàs poc abans que l’exèrcit s’hi acostés. Els seus cossos han estat localitzats a un quilòmetre, aproximadament, del lloc on, la setmana passada, va ser trobat amb vida l’ostatge beduí Kaid Farhan al Qadi, hi ha afegit Hagari.

Després de la mort d’aquests sis israelians, el nombre de persones que continuen captives a Gaza s’ha reduït a 97, dels 251 segrestats el 7 d’octubre. D’aquests, almenys 33 estan confirmat morts.

Els familiars d’ostatges han reaccionat aquest diumenge a les últimes notícies: “Des de fa més de dos mesos, hi ha sobre la taula un acord per al retorn dels ostatges. Si no fos pels retards, el sabotatge i les excuses, els que avui hem sabut que han mort probablement encara estarien vius”, ha denunciat el Fòrum d’Ostatge i Famílies Desaparegudes, que ha anunciat manifestacions aquest diumenge a Jerusalem i Tel Aviv.

Crítiques de Gallant

Per la seva banda, el ministre israelià de Defensa, Yoav Gallant, ha urgit aquest diumenge el gabinet de ministres a revertir la decisió de mantenir tropes a la línia divisòria entre Gaza i Egipte –coneguda com a corredor Filadèlfia–, hores després de la recuperació dels sis ostatges. Gallant és conscient que la permanència de tropes israelianes en aquesta línia divisòria representa un dels principals esculls per pactar una treva amb Hamàs.

“És masa tard per als ostatges que han estat assassinats a sang freda. hem de recuperar els que encara reté Hamàs”, hi ha afegit Gallant. Dijous al vespre, vuit ministres del gabinet israelià van votar a favor de mantenir tropes al corredor de Filadèlfia fins i tot en cas d’assolir-se una treva, amb l’únic vot en contra de Gallant i l’abstenció del radical ministre de Seguretat Nacional, Itamar Ben Gvir, partidari de recuperar l’enclavament palestí.

Segons testimonis filtrats de la reunió, Gallant es va enfrontar obertament amb Netanyahu, a qui va acusar d’estar condemnant a mort els ostatges. El primer ministre, per la seva banda, argumenta que Hamàs va poder perpetrar l’atac del 7 d’octubre perquè Israel no controlava la divisòria.

Reacció del ‘premier’

Aquest diumenge, Netanyahu ha tornat a culpar Hamàs de la falta d’un acord de treva i de “negociar realment” des del desembre. “Els que assassinen segrestats no volen un acord”, ha sentenciat. “Nosaltres no ens aturem. El govern israelià està compromès, i jo ho estic personalment, a continuar lluitant per un acord que torni tots els nostres segrestats i garanteixi la nostra seguretat i existència”, hi ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.