Política

Guerra a Gaza

La vaga general a Israel pel retorn dels ostatges afecta carreteres i aeroports

El Tribunal Laboral ordena finalitzar l’aturada, com demanava el govern de Benjamin Netanyahu

L’aturada ha començat a les sis del matí i està convocada fins a les sis de la tarda

Centenars de manifestants han bloquejat aquest dilluns diverses carreteres d’Israel en les primeres hores de la vaga general convocada pels familiars d’ostatges i els sindicats per exigir un acord d’alto el foc a la Franja de Gaza que permeti alliberar els ostatges retinguts per Hamàs.

Els talls d’importants cruïlles viàries, com les de Karkur, Namir Rokah, Beit Haemek i Rosh Pinà (nord), Raanana, Shilat (centre), així com el carrer d’Ibn Gvirol i la carretera de Namir, a Tel Aviv, entre altres, han provocat retencions en la circulació a primera hora d’aquest matí.

A més, l’aeroport internacional Ben Gurion de Tel Aviv ha aturat les sortides entre les vuit i les deu del matí, amb algunes excepcions com els enlairaments amb destinació als Estats Units. A banda de l’Autoritat dels Aeroports d’Israel, han secundat l’aturada els treballadors dels ports de Haifa, Ashdod, Eliad i Hadera; els de la Companyia Elèctrica d’Israel; el Servei Postal, i els de sis bancs del país. La vaga també ha aturat disset centres d’educació superior, com la Universitat Hebrea, la de Haifa, l’Oberta o la de Ben Gurion.

La crida del Fòrum de les Famílies d’Ostatges i Segrestats a la població per passar a “l’acció” i unir-se a ells “per acabar amb l’abandonament i portar els seus éssers estimats de tornada a casa” ha rebut el suport de la principal agrupació de sindicats d’Israel, Histadrut, que ha convocat formalment l’aturada a partir de les sis del matí (cinc a Catalunya). El líder de l’organització, Arnon Bar-David, ha explicat que se sumen a la petició de vaga de les famílies dels ostatges perquè “estem rebent bosses amb cadàvers en comptes d’un acord”. “He arribat a la conclusió que només la nostra intervenció podria moure aquells que necessiten ser traslladats”, ha defensat.

La vaga s’havia d’allargar fins a les sis del matí de dimarts, però segons mitjans israelians, Histadrut ha informat aquest matí que la desconvocatòria serà finalment a les sis de la tarda d’avui.

El tribunal laboral ordena tornar a la feina

La mobilització ha irritat el govern de Benjamin Netanyahu, que ha intentat impedir-la amb l’argument que és una protesta política, i no laboral. El Fiscal de l’Estat ha sol·licitat avui al Tribunal Laboral que es pronunciï contra la convocatòria d’Histadrut perquè “no és una vaga per un conflicte laboral col·lectiu i és, per tant, una vaga política”. El ministre de Finances, l’ultradretà i colon Bezalel Smotrich, ja va demanar ahir a la fiscalia que demanés mesures cautelars sobre l’aturada perquè, a parer seu, “es tracta d’una vaga política que no està sota l’autoritat d’Histadrut”.

La justícia ha acabat donant la raó a la fiscalia i el govern i ha ordenat aturar la vaga a dos quarts de tres de la tarda hora local (una hora menys a Catalunya).

L’organització d’extrema dreta Fòrum Gvura, on hi ha alguns familiars de les víctimes de la massacre del 7 d’octubre, s’ha manifestat davant l’oficina del primer ministre en contra de la vaga general. Els concentrats han criticat que “aturar l’economia és un premi per a Hamas” i “encoratja el terror”. “Hem d’estar tots junts contra el terror, no contra el govern”, han reclamat.

La descoberta ahir en un túnel de Gaza de sis ostatges morts, que segons les autoritats israelianes van ser assassinats poc abans que l’exèrcit en recuperés els cadàvers, ha desencadenat una onada d’indignació al país. Centenars de milers de persones es van manifestar diumenge per reclamar un alto el foc al primer ministre, Benjamin Netanyahu. Unes 300.000 persones, segons mitjans locals, van sortir als carrers de Tel Aviv en una de les protestes més multitudinàries fins ara per demanar una treva. La policia va detenir almenys 29 participants en la protesta, dels quals 25 continuen detinguts aquest dilluns, segons el diari Haaretz.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia