Política

europa

El rei encarrega al nacionalista flamenc Bart de Wever que formi govern a Bèlgica

El líder de la NV-A va obtenir 24 dels 150 escons del Parlament Federal i aspira a formar un govern de coalició que involucraria 5 partits més

El rei Felip dels belgues ha encarregat aquest dilluns al líder dels nacionalistes flamencs de la NV-A, Bart de Wever, que intenti formar govern, encara que els analistes assenyalen que no serà possible fins passades les eleccions municipals del pròxim 13 d’octubre.

El monarca ha rebut avui al mediador Maxime Prévot, qui ha confirmat la “voluntat dels cinc partits involucrats en les discussions per a la formació d’un nou govern federal de reprendre les negociacions”, i ha designat a De Wever com a “formador” d’un nou Executiu, missió que ha acceptat el fundador de l’N-VA i alcalde d’Anvers.

Bart de Wever, que es perfila com a pròxim primer ministre en substitució d’Alexander de Croo, actualment en funcions, lliurarà el seu informe al rei el pròxim 23 de setembre, segons ha informat el Palau Reial en un comunicat.

En tot cas, Bèlgica incomplirà l’objectiu de dotar-se d’un nou govern abans del 20 de setembre, malgrat que les eleccions del passat 9 de juny, on els partits flamencs de dreta i francòfons liberals van sortir reforçats, convidaven a pensar que les negociacions per a il·luminar una coalició serien ràpides.

Possible govern a 5 bandes

Fins a cinc partits aspiren a integrar la que ha estat batejada pels mitjans com a “coalició Arizona”, pels colors blau, taronja, vermell i groc de la bandera d’aquest estat dels EUA, amb victòria per a l’N-VA, que va obtenir 24 dels 150 escons del Parlament Federal, i que sembla haver aparcat les seves aspiracions independentistes.

Al costat de l’N-VA, negocien la seva entrada en la coalició els cristianodemòcrates flamencs del CD&V (11 escons), els socialistes flamencs de Vooruit (13 escons), els liberals francòfons del MR (20 escons) i els humanistes cristians francòfons dels Engagés (14 escons).

Segons els mitjans locals, les converses giren entorn d’aspectes com implementar o no un impost a les rendes de capital i reformes fiscals, amb Bèlgica advertida per la Comissió Europea per excés de dèficit, o la possibilitat que un treballador tingui dret a dimitir una vegada en la seva vida laboral i encara així cobrar el segur social per desocupació, entre altres.

De la falta encara d’acord entre els partits deriva també el fet que Bèlgica sigui l’únic dels vint-i-set estats membres de la UE que encara no ha designat un aspirant a comissari o comissària, malgrat que el termini concedit per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va expirar el divendres passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Zelenski afirma que l’operació ucraïnesa en Kursk va segons el que es preveia

barcelona
judicial

Un garbuix judicial endarrereix l’aplicació de l’amnistia en la causa de l-1-O

barcelona
rússia

Detenen a un altre general rus acusat de rebre suborns

barcelona
estat espanyol

El PSOE fixa el seu congrés del 15 al 17 de novembre i Sánchez optarà a la reelecció

barcelona
Guerra a Gaza

Biden retreu a Netanyahu que no fa prou per aconseguir un acord d’alto el foc

Barcelona
europa

El rei encarrega al nacionalista flamenc Bart de Wever que formi govern a Bèlgica

barcelona
Àsia

El Kazakhstan farà una consulta sobre la construcció d'una central nuclear

Barcelona
Estat espanyol

Detenen a França el germà del sospitós de l’atemptat contra Vidal-Quadras

Barcelona
política

Comuns prioritza la regulació dels lloguers per negociar pressupostos

barcelona