Política

Guerra a Gaza

Biden retreu a Netanyahu que no fa prou per aconseguir un acord d’alto el foc

El president nord-americà assegura que estan “molt a prop” d’una entesa per alliberar els ostatges

Mitjans nord-americans apunten que Washington està preparant una proposta final i, si les parts no l’accepten, es podria retirar de les negociacions

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha elevat aquest dilluns la pressió sobre el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, per a un alto el foc amb Hamàs, després que l’exèrcit israelià dissabte apareguessin morts sis ostatges a la Franja de Gaza, entre ells un jove nord-americà.

Diversos mitjans nord-americans han apuntat en les últimes hores que Washington està ultimant amb els mediadors d’Egipte i Qatar els detalls d’un acord final per a l’alliberament dels segrestats que preveu presentar a Israel i a les faccions palestines de Gaza en les pròximes setmanes. Segons aquests mitjans, si les dues parts no accepten la proposta, els Estats Units es podrien retirar de les negociacions

Preguntat per aquesta qüestió durant una conversa amb periodistes aquest matí a la Casa Blanca, Biden ha assegurat que estan “molt a prop” d’un acord per alliberar els segrestats, però ha reconegut que no creu que Netanyahu estigui “fent prou” perquè les negociacions arribin a bon port.

Herzog demana perdó

El president israelià, Isaac Herzog, ha demanat “perdó en nom de l’Estat d’Israel” per no haver alliberat sa i estalvi l’ostatge nord-americà i israelià Hersh Goldberg-Polin, durant el funeral que s’ha celebrat a Jerusalem. Herzog ha afegit que “ara Israel té la missió urgent i immediata” de rescatar tots aquells “que encara poden ser salvats”. El jove d’origen californià, de 23 anys, va ser segrestat al 7 d’octubre al festival de música Nova i va morir poc abans que les forces israelianes recuperessin el seu cadàver el 31 d’octubre, juntament amb cinc ostatges més.

L’enterrament de Goldberg-Polin ha estat retransmès en directe i milers de persones han acompanyat la processó fúnebre en el seu camí cap al cementeri de Har Hamunechot. Els pares de Hersh, Jon i Rachel Goldberg-Polin, s’havien convertit en dues de les figures més destacades en la lluita per l’alliberament dels ostatges, organitzant protestes i rodes de premsa, i fins i tot reunint-se amb el papa Francesc. Jon ha reconegut en un emotiu discurs que “tots” li han fallat al seu fill i ha desitjat que la seva mort serveix almenys per ajudar a retornar la resta d’ostatges a casa.

Vídeos dels ostatges

Hamàs ha anunciat revelarà en les properes hores “els últims missatges” dels sis ostatges que van ser recuperats morts dissabte de la Franja de Gaza.

El grup islamista palestí ho ha anunciat aquest dilluns en un vídeo, de 45 segons, on Hersh Goldberg-Polin, Eden Yerushalmi, Ori Danino, Alex Lobanov, Carmel Gat i Almog Sarusi es presenten a càmera, dient els seus noms i on viuen.

Golden-Polin ja va aparèixer el passat abril en un vídeo difós per Hamàs on demanava al govern de Benjamin Netanyahu que aturés els combats a Gaza. Israel considera aquests vídeos una tàctica de “guerra psicològica”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.