Política

amèrica llatina

El Suprem del Brasil confirma la suspensió de la xarxa X per desacataments a la Justícia

La prohibició té lloc en el marc d’un procés sobre una massiva difusió de notícies falses i atacs a la democràcia i les seves institucions

La primera sala de la Cort Suprema del Brasil ha ratificat aquest dilluns per unanimitat la decisió cautelar que va suspendre els serveis de la xarxa social X al país, a causa de reiterats desacataments del magnat Elon Musk a diverses sentències d’aquest tribunal.

Els cinc magistrats que componen la sala s’han pronunciat de manera virtual a favor de la suspensió de la xarxa X, que va entrar en vigor gradualment des de la matinada del passat dissabte i es mantindrà fins que la xarxa social compleixi “totes” les decisions de la cort, que “valen per a totes les empreses que operen al Brasil”, segons la sentència.

El primer vot va ser de l’instructor del cas, Alexandre de Moraes, a qui Musk qualifica de “dictador” i insulta des de fa mesos en la mateixa X, després que va ordenar suspendre desenes de perfils en aquesta plataforma, en el marc d’un procés sobre una massiva difusió de notícies falses i atacs a la democràcia i les seves institucions.

Cap d’aquestes ordres va ser complida i Musk va arribar a retirar del país als seus representants legals, sobre els qui va assegurar que estaven sota amenaça de ser empresonats per De Moraes.

En el seu vot, De Moraes va citar els “reiterats, conscients i voluntaris incompliments d’ordres judicials i pagament de multes” imposades pel tribunal a l’empresa de Musk i calculades en total en uns quatre milions de dòlars.

Segons el magistrat, tindria la intenció d’“instituir un ambient de total impunitat i una ’terra sense llei’” i facilitar “l’actuació de grups extremistes i milícies digitals en les xarxes socials”, mitjançant una “massiva divulgació de discursos nazis, racistes, feixistes, d’odi i antidemocràtics”.

A la mesura cautelar dictada contra X, s’ha sumat un altre front de conflicte judicial amb Starlink, també propietat de Musk i que s’ha negat a acatar la suspensió de la xarxa social al Brasil.

Els comptes de Starlink, que ofereix serveis d’internet per satèl·lit i té unes 215.000 línies actives al Brasil, han estat bloquejats per De Moraes a fi de garantir el pagament de les multes imposades a X.

Tot i això, l’empresa d’internet va anunciar aquest diumenge que no complirà la decisió contra X fins no sigui aixecat el bloqueig dels seus comptes.

Les sancions contra les empreses del magnat sud-africà van ser adoptades enmig de la campanya per a les eleccions municipals d’octubre pròxim, la qual cosa ha agitat la polarització entre l’extrema dreta que lidera l’expresident Jair Bolsonaro i el progressisme que encarna el govern de Luiz Inácio Lula da Silva.

Bolsonaro ha condemnat el que titlla de “persecució ideològica” contra els “conservadors”, en tant que Lula ha declarat que tota empresa estrangera que opera al Brasil ha de “respectar” a la justícia del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Londres suspèn 30 llicències d’exportació d’armament a Israel

barcelona
amèrica llatina

El Suprem del Brasil confirma la suspensió d’X per desacataments a la Justícia

barcelona
guerra a europa

Zelenski afirma que l’operació ucraïnesa en Kursk va segons el que es preveia

barcelona
judicial

Un garbuix judicial endarrereix l’aplicació de l’amnistia en la causa de l-1-O

barcelona
rússia

Detenen a un altre general rus acusat de rebre suborns

barcelona
estat espanyol

El PSOE fixa el seu congrés del 15 al 17 de novembre i Sánchez optarà a la reelecció

barcelona
Guerra a Gaza

Biden retreu a Netanyahu que no fa prou per aconseguir un acord d’alto el foc

Barcelona
europa

El rei encarrega al nacionalista flamenc Bart de Wever que formi govern a Bèlgica

barcelona
Àsia

El Kazakhstan farà una consulta sobre la construcció d'una central nuclear

Barcelona