Política

Regne Unit

El Regne Unit suspèn 30 llicències d’exportació d’armament a Israel

La decisió no prejutja “si Israel ha violat la legislació humanitària internacional”

El Regne Unit suspendrà unes 30 llicències —d’un total de 350— d’exportació d’armament a Israel davant l’existència del risc que siguin utilitzades per a violar la legislació humanitària, segons ha anunciat aquest dilluns el ministre britànic d’Afers exteriors, David Lammy.

La decisió ha estat adoptada després de revisar-se el compliment per Israel de la legislació internacional durant el transcurs de les seves operacions militars a Gaza, segons ha explicat el cap de la diplomàcia britànica en una compareixença davant la Cambra dels Comuns (cambra baixa).

Les llicències suspeses inclouran, entre altres, components d’aparells militars, helicòpters i drons després que el govern britànic conclogués que hi ha un “clar risc que els objectes exportats a Israel podrien ser emprats per a cometre o facilitar greus violacions de la llei humanitària internacional”.

En la seva declaració, el polític laborista ha afirmat que “en afrontar un conflicte com aquest, és l’obligació legal del govern revisar les llicències a les exportacions(...)” al mateix temps que va aclarir que la mesura “no és una determinació d’innocència o culpabilitat” i “no es pren a la lleugera”.

“Al llarg de tota la meva vida he estat un amic d’Israel. Un sionista liberal i progressista que creu en Israel com a Estat democràtic i terra dels jueus, que té tant el dret a existir com a defensar-se”, ha dit Lammy. “Però crec també que Israel només existirà de manera segura si es dona una solució de dos Estats que garanteixi els drets de tots els ciutadans israelians i dels seus veïns palestins, que tenen el seu propi dret inalienable a l’autodeterminació i seguretat”, ha agregat.

Lammy ha emfatitzat que el govern de Londres “no és una cort internacional” i “no podria arbitrar sobre si Israel ha violat la legislació humanitària internacional”, al mateix temps que ha aclarit que la decisió no “prejutja cap determinació futura dels tribunals competents”.

El ministre ha assenyalat també que la suspensió a aquestes 30 llicències a l’exportació d’“objectes que podrien ser emprats en l’actual conflicte a Gaza” no és un embargament d’armament.

La decisió, que el govern britànic mantindrà “sota revisió”, no tindrà, segons ha dit, “un impacte material en la seguretat d’Israel”, perquè cobreix “només objectes que podrien ser emprats en l’actual conflicte”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Els EUA comissen l’avió oficial de Maduro a la República Dominicana

barcelona
Regne Unit

Londres suspèn 30 llicències d’exportació d’armament a Israel

barcelona
amèrica llatina

El Suprem del Brasil confirma la suspensió d’X per desacataments a la Justícia

barcelona
guerra a europa

Zelenski afirma que l’operació ucraïnesa en Kursk va segons el que es preveia

barcelona
judicial

Un garbuix judicial endarrereix l’aplicació de l’amnistia en la causa de l-1-O

barcelona
rússia

Detenen a un altre general rus acusat de rebre suborns

barcelona
estat espanyol

El PSOE fixa el seu congrés del 15 al 17 de novembre i Sánchez optarà a la reelecció

barcelona
Guerra a Gaza

Biden retreu a Netanyahu que no fa prou per aconseguir un acord d’alto el foc

Barcelona
europa

El rei encarrega al nacionalista flamenc Bart de Wever que formi govern a Bèlgica

barcelona